Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ...ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟ



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ...ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟ

Παίρνουμε σαν αφορμή τις ερχόμενες εκλογές για το νεο πρόεδρο του τμήματος μας για να δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τι ρόλο θα έχει αυτός αλλά και κάθε πρόεδρος τμήματος στο σημερινό πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο που υπολειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και ο οργανισμός-εσωτερικός κανονισμός του χτυπάει την πόρτα.
Ο πρόεδρος του τμήματος θα έρθει αντιμέτωπος απο την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του να αποδεχτεί το προσχέδιο του οργανισμού -που έχει ήδη εγκριθεί από την σύγκλητο- και στη συνέχεια το σύνολο του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι δίνει το πράσινο φως στο υπουργείο για να προχωρήσει στην καταστροφή των σπουδών και του μέλλοντος μας μέσα απο αυτά που προβλέπει ο οργανισμός. Συγκεκριμένα ο οργανισμός για το ΕΚΠΑ αναφέρει εισαγωγή πιστωτικών μονάδων και διάσπαση των πτυχίων, το οποίο συνεπάγεται υποβάθμιση των τίτλων σπουδών και των εργασιακών δικαιωμάτων που αυτά είχαν παλιότερα, είσοδο των επιχειρήσεων με τη δυνατότητα να ιδρύουν ανώνυμες έδρες μέσα στις σχολές και να εκμεταλλεύονται απευθείας ολόκληρα κομμάτια της εκπαιδευτικής και ερευνητικής εργασίας μέσα στο πανεπιστήμιο, φοιτητικά δάνεια τα οποία θα είναι υποχρεωμένος κάθε φοιτητής να παίρνει από τις τράπεζες με το που μπαίνει στην σχολή και θα τα ξεπληρώνει είτε με περικοπές απο τον σχεδόν ανύπαρκτο μισθό που θα έχει σαν εργαζόμενος έιτε με την πραγματοποίηση διοικητικής λειτουργίας για το πανεπιστήμιο, αναπληρώνοντας το κενό των απολυμένων υπαλλήλων.
Έπειτα ο νέος πρόεδρος του τμήματος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να διευθύνει ένα τμήμα το οποίο θα λειτουργεί με πολύ λιγότερους υπαλλήλους απο όσους έχει πραγματικά ανάγκη και να μπορεί να δώσει λύση στα όποια προβλήματα προκύψουν λόγω αυτού. Ας θυμηθούμε και αυτά που έγιναν στο τμήμα μας όχι πολύ καιρό πριν, όταν είχαν ήδη απολυθεί όλοι οι φύλακες του ΕΚΠΑ και στο τμήμα μας έγιναν 2 περιστατικά καταστροφών για τα οποία ο τότε πρόεδρος του τμήματος κ. Εμμανουήλ όχι απλά δεν πήρε την ευθύνη αλλά δεν ανέφερε ούτε λέξη. Εμείς από τη μεριά μας υποστηρίζουμε ότι και ο φοιτητικός σύλλογος ο σύλλογος των καθηγητών έπρεπε να πάρει ξεκάθαρει θέση που να καταδικάζει το γεγονός και να απαιτεί να επιστρέψουν οι απολυμένοι υπάλληλοι στις θέσεις τους γιατί είναι απαραίτητοι χωρίς καμία σκέψη για εργολαβία ή ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.
Δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος, όπως και ο κοσμήτορας, όπως και ο πρύτανης θα βρεθεί στο πλευρό των φοιτητων και των εργαζομένων στη μάχη ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό, τις απολύσεις αλλα και ενάντια στο νέο πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν. Ξέρουμε καλά ότι όποιος και αν βρεθεί σε αυτήν τη θέση θα ακολουθεί πιστά τις εντολές του υπουργείου και θα τις εφαρμόζει κατα γράμμα. Οι μόνοι που μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας για την καταστροφή της γενιάς μας είμαστε εμείς, οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους, μέσα απο τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τις συλλογικές μας διαδικασίες και τις μαχητικές μας κινητοποιήσεις. Δεν κάνουμε όυτε βήμα πίσω. Επιβάλλουμε τις ανάγκες μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Στη μάχη της γενιας μας ή θα χάσει ο καθένας μόνος του, ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί!
Α.Ε.Π.        Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου