Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» Ή ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ




[ΕΝΑ ΔΙΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΩΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑ]
 



Τις τελευταίες τρεις βδομάδες το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια χιονοστιβάδα μεταρρυθμίσεων στο πανεπιστήμιο. Που όχι δεν έρχονται για να το βελτιώσουν ,ούτε να το «τακτοποιήσουν» έρχονται για να αλλάξουν συθέμελα τον χαρακτήρα του, να καταργήσουν όποια ψήγματα δημόσιας εκπαίδευσης έχουν απομείνει , να μετατρέψουν σε δούλους του εργαζόμενους σε αυτό και να κάνουν εμπόρευμα στα χέρια μερικών την έρευνα που βγαίνει μέσα από αυτό. Πρώτα η σύγκλητος περνάει από την πίσω πόρτα το προσχέδιο του οργανισμού και τώρα προκηρύσσει διαγωνισμούς για νέες εργολαβίες στην καθαριότητα και τη φύλαξη αφήνοντας ξεκρέμαστους απολυμένους φύλακες και απολυμένες και απλήρωτες επί 7 μήνες καθαρίστριες την στιγμή που ειδικά στη σχολή μας έχουν γίνει τρεις διαρρήξεις μέσα σε ένα χρόνο και η φιλοσοφική αδυνατεί να λειτουργήσει λόγω …βρώμας (!)
Σε απάντηση όλων αυτών εμείς μένουμε βουβοί και μουδιασμένοι ενώ είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο να αντιδράσουμε άμεσα! Και εδώ μπαίνει το κρίσιμο ζήτημα «πώς να αντιδράσουμε;». Πάνω σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν αρκετές απόψεις με δύο όμως να βγαίνουν πιο μπροστά προερχόμενες από δύο δυνάμεις του κινήματος. Ας δούμε όμως τα γεγονότα με την σειρά. Την Πέμπτη 12/6 η σύγκλητος θα συνεδριάσει για να αποφασίσει το μέλλον φοιτητών, φυλάκων και καθαριστριών. Το μέλλον του πανεπιστημίου δηλαδή. Και πάνω από όλα να ψηφίσει τον οργανισμό. Κι όμως στο Δ.Σ. που έγινε την Τρίτη 10/6 ώστε να προγραμματιστούν οι δράσεις του συλλόγου και ο συντονισμός με άλλους συλλόγους, στην πρόταση της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ (η οποία κατατέθηκε στο δ.σ. λόγω έλλειψης απαρτίας στην τελευταία συνέλευση) για κατάληψη της πρυτανείας και καθολικό μπλοκάρισμα της Συγκλήτου που θα ψηφίσει τον οργανισμό, η ΠΚΣ απάντησε «ΟΧΙ»! Τι είχε να αντιπροτείνει; Κινητοποίηση-« παρέμβαση» στην πρυτανεία με στόχο να πείσουμε τους Συγκλητικούς που ήδη έχουν «ψηφίσει» το προσχέδιο του οργανισμού και έχουν δηλώσει σε Σύγκλητο ότι θα ψηφίσουν και τον εγκεκριμένο οργανισμό που θα τους στείλει το Υπουργείο και, βεβαίως, ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ο οργανισμός!
Την ίδια στιγμή που η σύγκλητος περνά το προσχέδιο χωρίς ψηφοφορία , το υπουργείο δεν συγκινείται από τρίμηνη απεργία των διοικητικών και δείχνει πρωτοφανή σκληρότητα στις απολυμένες  καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών θα «ιδρώσει το αυτί τους» με μια διαμαρτυρία που όχι μόνο δεν θα απαιτεί την ανατροπή του οργανισμού αλλά θα παρακαλάει για τη μη εφαρμογή του(!). Η ΠΚΣ έρχεται σαν μια άλλη αριστερή κυβέρνηση στα πανεπιστήμια να διαχειριστεί την επερχόμενη καταστροφή αλλά ούτε αυτή ξέρει πως θα το κάνει αυτό γιατί πολύ απλά δεν γίνεται… Θα διαχειριστεί τις απολύσεις; Θα συνδιαλέγει με τις επιχειρήσεις που θα κερδοσκοπούν πάνω στην ερευνά μας; Η μήπως θα διαπραγματευτεί τα δίδακτρα και τις διαγραφές; Όχι γιατί όλα αυτά δεν αποτελούν διαπραγματεύσιμες αιχμές αλλά είναι κομμάτι του νέου πανεπιστημίου που πάει να φτιαχτεί. Νέου μα καθόλου ωραίου…
ι αυτό και ο οργανισμός πρέπει να ανατραπεί εδώ και τώρα! Και ,μάλιστα , έχει περάσει ο καιρός που  μια διαμαρτυρία και λίγες φωνές πετύχαιναν κάτι. Οι καιροί μας θέλουν μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες και δεν αρκούν οι «αγωνιστικές βόλτες» για να «κάνουμε το επαναστατικό μας χρέος». Αντίθετα τώρα είναι η ώρα να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση και να παλέψουμε μαχητικά και ανυποχώρητα με μορφές πάλης που θα μπλοκάρουν στην πράξη ό,τι προσπαθήσουν να περάσουν το οποίο είναι ενάντια στα συμφέροντά μας και όχι «να ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα». Τέτοιες πρακτικές στο κίνημα, όπως αυτές της ΠΚΣ, το μόνο που καταφέρνουν είναι να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα και την απογοήτευση των αγωνιστών με άμεση συνεπαγωγή αυτού την διάλυση και την απαξίωση των φοιτητικών συλλόγων, του μόνου μέσου που έχουν οι φοιτητές για να παλέψουν και να αποσπάσουν νίκες στο σήμερα. Θέλουμε λοιπόν νίκες στο σήμερα. Νίκες που θα μας εξασφαλίσουν το αύριο. Και αυτές δεν θα μας τις χαρίσει κανείς, αντίθετα θα τις κατακτήσουμε με αγώνες, επιβάλλοντας τις ανάγκες μας στο σήμερα και όχι ζητιανεύοντάς τες.

Α.Ε.Π.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου