Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!
            Την ώρα που η κοινωνική λαίλαπα των μνημονίων και των αντεργατικών πολιτικών χτυπά εργαζόμενους και νεολαία, οι φοιτητές του ΕΚΠΑ καλούνται να διώξουν σαν μακρινή ανάμνηση, το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης για όλους. Η περικοπή αυτή είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, για κατάργηση και ξεπούλημα κάθε «δημόσιου αγαθού» καθώς η πραγματικότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν δεν χωράει δημόσια υγεία, παιδεία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές, ενέργεια κλπ.
Τώρα στο στόχαστρο της επίθεσης βρίσκεται η φοιτητική μέριμνα ! Η υποχρηματοδότηση της παιδείας χτυπάει τη φοιτητική μέριμνα, δηλαδή τις δωρεάν παροχές, που μας είναι απαραίτητες για να μπορούμε να σπουδάσουμε όλοι, ανεξάρτητα απ’ την οικονομική μας δυνατότητα ! Οι φοιτητικές παροχές κρίνονται «πολυτέλεια» την περίοδο της κρίσης και θυσιάζονται στο βωμό της «αποπληρωμής του χρέους στους δανειστές μας». Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει περιοριστεί και στο ΕΚΠΑ ο αριθμός των φοιτητών, που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ενώ η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη σίτιση έχει γίνει μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία. Το εισοδηματικό όριο γι αυτους που δικαιούνται δωρεάν σίτιση κάθε χρονιά όλο και μειώνεται, αφήνοντας όλο και περισσοτερους φοιτητές εκτός. Αλλά και στη στέγαση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού φοιτητικές εστίες κλείνουν, ενώ φοιτητές καλούνται να πληρώσουν ενοίκια για τη διαμονή τους! Φυσικά τα παραδείγματα της Αγγλίας και της Χιλής, όπου οι αρχικές περικοπές και τα δίδακτρα στην παιδεία άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την μετέπειτα κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δεν μπορεί παρά να μας βάζουν σε υποψίες για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.
Η περικοπή των φοιτητικών παροχών είναι εικόνα απ’ το μέλλον του πανεπιστημίου που μας ετοιμάζουν! Ένα πανεπιστήμιο, που θα λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αλλά και ο Οργανισμός και οι Πρότυποι Εσωτερικοί κανονισμοί, ετοιμάζουν ένα πανεπιστήμιο εχθρικό απέναντι σε φοιτητές και εργαζόμενους αλλά απόλυτα φιλικό στην επιχειρηματική λειτουργία, καθώς γίνεται πεδίο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις. Εξ άλλου τις περισσότερες λέσχες τις έχουν πλέον ιδιώτες, οι οποίοι βγάζουν κέρδη στις πλάτες των φοιτητών, τόσο απ’ τους ίδιους τους φοιτητές, όσο και απ’ τις εξωτερικές δουλειές, που κάνουν με κέντρο το πανεπιστήμιο. Επιπλέον, θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα εναρμονίζεται στην σύγχρονή αγορά εργασίας, παράγοντας αποφοίτους με καμία επαγγελματική κατοχύρωση, πλήρως εξειδικευμένους και ευέλικτους κι επίσης οι φοιτητές εντός αυτού βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πέλεκυ της διαγραφής και των εντατικοποιημένων ρυθμών σπουδών. Σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει όποιος δεν έχει να πληρώσει δίδακτρα, συγγράμματα, σίτιση και στέγαση !
Όμως η φοιτητική μέριμνα είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν! Δεν μπορούν να σβήσουν τόσο εύκολα τους φοιτητικούς αγώνες για να μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας ! Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω απ’ τις ανάγκες μας και από το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και ούτε θα παραδώσουμε τις φοιτητικές παροχές στα σαγόνια των επιχειρηματιών.   Οι συλλογικοί αγώνες είναι το όπλο με το όποιο και σήμερα θα κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας.
Καλούμε όλους τους πληττόμενους φοιτητές να παλέψουμε ενωμένοι για τα δικαιώματά μας, κόντρα στο πανεπιστήμιο που θέλουν να μας επιβάλλουν! Κόντρα στις πολιτικές λιτότητας στην παιδεία, να αγωνιστούμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία και φοιτητική μέριμνα – παροχές για όλους ! Την Πέμπτη στις 11:00 καλούμε σε διαμαρτυρία στον αντιπρύτανη για να δημοσιοποιήσει τον προϋπολογισμό για τη σίτηση και σε κατάληψη στο εστιατόριο της Φιλοσοφικής! Την Παρασκευή καλούμε σε ολοήμερο αποκλεισμό της κοσμητείας της ΣΘΕ για το ζήτημα της θερμανσης! Ο αγώνας για τη φοιτητική μέριμνα είναι αγώνας όλων των φοιτητών!


 
Α.Ε.Π.         Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου