Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΠΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25/2 ΣΤΙΣ 20:30 ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ Α ΚΤΙΡΙΟΥ



Ήδη είμαστε στην τρίτη ημέρα κατάληψης διεκδικώντας να δοθούν όλα τα δωμάτια του 6ου ορόφου στους φοιτητές που έχουν ανάγκη για δημόσια και δωρεάν στέγαση ώστε να μπορούν να σπουδάσουν. Ήδη ο πρύτανης έχει πιεστεί και έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει 16 δωμάτια από τα 29.  Βέβαια όταν είναι τόσο αυξημένες οι ανάγκες δεν μπορείς να χαρίζεις ούτε ένα δωμάτιο! Το πανεπιστήμιο με βάσει τη σύμβαση του 2004 χρησιμοποιεί τον 6ο και άλλα δωμάτια της εστίας ως ξενοδοχείο «φιλοξενώντας» επί πληρωμή διάφορα μέλη ΔΕΠ και υμετέρους, ενώ ταυτόχρονα μένουν εκτός εστίας φοιτητές με πενιχρά εισοδήματα. Ως σύλλογος δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΕΚΠΑ μέσα στην εστία που αφενός αντιτίθεται στον χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας και αφετέρου παγιώνει λογικές κέρδους και προαναγγέλλει το ρόλο που θα παίξει στο άμεσο μέλλον όταν αναλάβει και οικονομικά την εστία, καθώς προς το παρόν έχει μόνο τη διοίκηση. Η κατάκτηση του 6ου ορόφου εκτός του ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους φοιτητές να σπουδάσουν, θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στο πανεπιστήμιο ότι δεν θα βρει ανοικτό το δρόμο προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εστίας (ενοίκια, εργολαβίες, κτλ) και την επιβολή νέων πολύ πιο αντιδραστικών εσωτερικών κανονισμών. Το πανεπιστήμιο με θράσος μάς λέει ότι έχει δεσμευτεί απέναντι στους καθηγητές, ενώ δεν απαντά τίποτα και δεν δεσμεύεται απέναντι στα 200 παιδιά που έχουν μείνει εκτός εστίας. Εμείς δεν τασσόμαστε απέναντι στους καθηγητές, αλλά απέναντι στο πανεπιστήμιο που βγάζει λεφτά από τις «φιλοξενίες» και το οποίο αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τους καθηγητές θα τους στέγαζε δωρεάν και εν πάσει περιπτώσει θα έβρισκε μια λύση ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πώς έχει υλοποιηθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, τί έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, αλλά και τί προβληματικές προκλήθηκαν και πώς συνεχίζουμε δυναμικότερα τον αγώνα μας. Μόνο και μόνο από τη δυναμική της ίδιας της συνέλευσης την Τετάρτη 12/2 το πανεπιστήμιο δέχτηκε να δώσει 10 δωμάτια, τα οποία μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου μας στην πρυτανεία την Πέμπτη 20/2 και την πίεση της ενδεχόμενης κατάληψης στη δ/νση της εστίας έγιναν 16 με απόφαση της Συγκλήτου την Παρασκευή 21/2. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε όλα και γι αυτό το συντονιστικό της κατάληψης καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 25/2 με πρόταση να συνεχιστεί η κατάληψη και ο ίδιος ο σύλλογος να δώσει τα δωμάτια του 6ου σε φοιτητές, προφανώς μέσα από ανοικτές σε όλους διαδικασίες στις οποίες παράλληλα εγκαλούμε τα μέλη της εφορείας να συμμετάσχουν και να τις επικυρώσουν. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι συγκεκριμένες συκοφαντίες που διαδίδονται σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και το κλείσιμο του εστιατορίου όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν εσκεμμένα αρνητικό κλίμα απέναντι στην κατάληψη. Όσον αφορά στο εστιατόριο, ενώ εξ αρχής πιέζαμε να λειτουργήσει κανονικά, αρχιμάγειρας και διευθυντής απαντούσαν πως δε γίνεται να λειτουργήσει το εστιατόριο χωρίς πρώτα να ανοίξει η δ/νση και άρα να σταματήσει η κατάληψη. Τελικά ύστερα από παρέμβαση και άλλων οικοτρόφων καταφέραμε να ανοίξει μόνο το λογιστήριο και όχι η δ/νση ώστε να λειτουργήσει το εστιατόριο.
Οι ανάγκες και τα αιτήματά μας δεν σταματούν στον 6ο όροφο, είναι μια νίκη που πρέπει να κατακτήσουμε, ένα ακόμα βήμα προς την ριζοσπαστικοποίηση του συλλόγου και την ενδυνάμωση της φωνής του.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Φ.Ε.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου