Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«ΠΑΙΔΕΙΑ 2020» ή αλλιώς το πανεπιστήμιο όπως το θέλει η ΔΑΠ







Δ.ΑΠ.-Ν.Δ.Φ.Κ: Πάντα δίπλα στο φοιτητή. Όλοι έχουμε φυσικά στο μυαλό μας το προφίλ του υπεύθυνου και συνετού δαπίτη που νοιάζεται για τους συμφοιτητές του και φροντίζει να έχουν ό,τι καλύτερο για την παιδεία τους. Και πώς το κάνει αυτο; Οργανώνοντας εκπαιδευτικές εκδρομές, σεμινάρια και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες... Γιατί όμως δεν μιλάνε ανοιχτά για τις θέσεις που έχουν για την παιδεία και για το πανεπιστήμιο που ονειρεύονται; Ας ασχοληθούμε με το ενημερωτικό φυλλάδιο που εχει εκδώσει η ΔΑΠ με τίτλο «ΠΑΙΔΕΙΑ 2020».
·      ΣΗΜΕΙΟ 1ο :
Πρώτη και καλύτερη έρχεται η πρόταση για την ανθεώρηση του άρθρου 16, στηρίζοντας έτσι τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και άρα την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ο κάθε φοιτητής θα καλείται να πληρώνει δίδακτρα για τις σπουδές του. Επιπλέον δε θα δικαιούται δωρεάν  συγγράμματα , δεν θα έχει δικαιώματα δωρεάν στέγασης, σίτισης και γενικά φοιτητικής μέριμνας. Εδώ κολλάνε φυσικά και οι προτάσεις τους για ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών ,η ηλεκτρονική λειτουργία των γραμματειών καθώς και παροχή e-readers και e-books με σκοπό να αντικαταστήσουν τα συγγράμματα. Καταργείται έτσι κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας για την οποία το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει σκληρούς και σπουδαίους αγώνες για να την κατοχυρώσει σαν δικαίωμα όλων μας! Αν επιπλέον σκεφτούμε ότι όλα αυτά θέλουν να εφαρμοστούν σε μια κοινωνία που πλήττεται κάθε μέρα από την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που το 40% των φοιτητών στα ΑΕΙ, και το 70% στα ΤΕΙ δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι πλέον η παιδεία θα είναι πολύτιμο αγαθό για λίγους και εκλεκτούς... για όσους μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι υπόλοιποι απο εμάς μπορούμε να επωφεληθούμε από τα φοιτητικά δάνεια που θα προσφέρονται, τα οποία θα αποπληρώνουμε μέχρι να βγούμε στη σύνταξη(!) απο τον ανύπαρκτο μισθό μας.
·      ΣΗΜΕΙΟ 2ο :
Το δεύτερο σημείο των προτάσεων που αξίζει να αναφερθούμε είναι η κατάργηση του ασύλου, «που έχει καταντήσει εστία ανομίας» κατά τα λεγόμενά τους. Δίνουν το ελεύθερο στην αστυνομία να επεμβαίνει όποτε θέλει στο πανεπιστήμιο προκειμένου να επιβάλει ό,τι προστάξει η Κυβέρνηση. Αφαιρούν έτσι από τις δράσεις του φοιτητικού συλλόγου κάθε είδους νομιμοποίηση και ο λόγος του για το πανεπιστήμιο περνάει εξ ολοκλήρου στο συμβούλιο ιδρύματος, τη σύγκλητο, τα πρυτανικά συμβούλια κ.α. Μας απαγορεύουν στην ουσία να παλεύουμε μέσα από τον φοιτητικό μας σύλλογο και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας!
·      ΣΗΜΕΙΟ 3ο :
Και τώρα περνάμε στα καυτά σημεία. Οι συνάδελφοι της ΔΑΠ, προτείνουν την σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας ενισχύοντας την είσοδο των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές! Επιχειρήσεις που θα εισβάλλουν για τα καλά στο πανεπιστήμιο, θα μπορούν να επηρεάζουν το πρόγραμμα σπουδών και να εκτελούν ερευνητικά προγράμματα, στα οποία θα εργάζονται φοιτητές -αμισθί φυσικά-, για να καρπώνονται οι επιχειρήσεις τα αποτελέσματα της δουλειάς τους για τα δικά τους συμφέροντα! Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει πλήρης απαξίωση της γνώσης που παρέχεται απο το πανεπιστήμιο, αφού αυτή θα προσαρμόζεται στα εκάστοτε καπρίτσια των επιχειρήσεων, και διάσπαση του γνωστικού αντικειμένου. Η πρόταση αυτή όσο κι αν προσπαθούσε δεν θα μπορούσε να ακολουθεί πιο πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την παιδεία και τους νόμους Διαμαντοπούλου- Αρβανητόπουλου!
Όσο περισσότερο διαβάζουμε τις προτάσεις της ΔΑΠ τόσο πιο πολλές ομοιότητες βρίσκουμε με τις θέσεις του Υπουργείου καθώς και με τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό. Τι ρόλο παίζει αλήθεια η ΔΑΠ μέσα στο πανεπιστήμιο; Προστατεύει τα συμφέροντα των φοιτητών, ή λειτουργεί σαν πιστό σκυλάκι της κυβέρνησης ακολουθώντας κατα γράμμα τις επιταγές της ΕΕ; Όπως και τόσα χρόνια έτσι και τώρα ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας είναι να παλέψουμε όλοι μαζί μέσα απο τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις. Με ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα να βγούμε μπροστά στις μάχες που έρχονται, για να ανατρέψουμε όλα αυτά που μας μαυρίζουν τη ζωή και να παλέψουμε για το μέλλον που μας αξίζει! Να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, ένα πανεπιστήμιο που θα είναι αντάξιο των αναγκών μας!
Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ!
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ!


 
Α.Ε.Π.       Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου