Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ… ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ!

"Ύφεση" χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες του φοιτητικού μας συλλόγου την ίδια στιγμή που ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αγγίζουν και τα πανεπιστήμια και συνολικά την κοινωνία και βρίσκουν τους φοιτητές ανοργάνωτους και χωρίς ένα μέσο- όπλο στα χέρια τους για να αντισταθούν και να ορθώσουν το ανάστημά τους. Ελπιδοφόρα, παρόλα αυτά, ήταν η τελευταία γενική συνέλευση (27/3) μέσα από την οποία ο φοιτητικός σύλλογος βγήκε πάλι στο δρόμο του αγώνα. Τα τελευταία χρόνια ο φοιτητικός σύλλογος μαθηματικού έχει κάνει μια αγωνιστική στροφή στις γενικές συνελεύσεις και έχει παίξει πρωτοπόρο ρόλο στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος.
Η ανικανότητα όμως διεξαγωγής των συνελεύσεων του συλλόγου λόγω έλλειψης απαρτίας το τελευταίο διάστημα αντικατοπτρίζει την δυσαρέσκεια πολλών συναδέλφων για το τρόπο λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, επιτακτική υψώνεται η ανάγκη για αναδιοργάνωση των διαδικασιών του συλλόγου μέσα από συγκεκριμένες δράσεις επιδιώκοντας την αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων αυτός αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την συνδρομή των ίδιων των φοιτητών.

Ποια είναι τα όργανα του φοιτητικού συλλόγου;

Το βασικότερο όργανο του φοιτητικού συλλόγου είναι η γενική του συνέλευση στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές του τμήματος. Η συνέλευση είναι το πιο δημοκρατικό όργανο που διαθέτει ο σύλλογος αφού μπορεί ο κάθε φοιτητής να εκθέσει την άποψή του και να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων όχι μόνο ψηφίζοντας αλλά και συμβάλλοντας με την τοποθέτησή του εκεί. Οποιοσδήποτε φοιτητής ή συλλογικότητα έχει το δικαίωμα να θέσει μια πρόταση προς ψήφιση στη γενική συνέλευση. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις αποφασίζει ο σύλλογος τις δράσεις και τα αιτήματά του, διεκδικεί και οργανώνει τον αγώνα των φοιτητών. Η δημοκρατία που είναι κατακτημένη στους φοιτητικούς συλλόγους και εκφράζεται κυρίως μέσο της συνέλευσης είναι μια δημοκρατία που δεν συναντιέται σε κανέναν άλλο κοινωνικό χώρο για αυτό το λόγο ίσως οι φοιτητικοί σύλλογοι ήταν πάντα ακόμα και σε περιόδους χούντας κοιτίδες και φρούρια δημοκρατίας και αντίστασης. Επιδιώκουμε τον συντονισμό και την κοινή δράση όλων των φοιτητικών συλλόγων την Αθήνας και πανελλαδικά μέσα απ’ το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων που εδραιώθηκε σαν όργανο στη φλόγα του κινήματος του 2006-07 και έχει συμβάλει στην οργάνωση και στην δημοκρατική λειτουργία του φοιτητικού κινήματος.
Το εκτελεστικό όργανο του συλλόγου είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) ένα όργανο το οποίο δεν είναι τόσο γνωστό στους περισσότερους φοιτητές παρόλο που εκλέγεται μέσα από της φοιτητικές εκλογές και έχει σημασία η λειτουργία του. Το ΔΣ εκλέγεται απευθείας από τις φοιτητικές εκλογές με απλή αναλογική και αποτελείται από έντεκα φοιτητές- εκπροσώπους των παρατάξεων και των σχημάτων που συμμετέχουν στις εκλογές, όμως κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του ΔΣ και να θέτει και προτάσεις προς ψήφιση σε αυτό. Για εμάς το ΔΣ πρέπει να έχει καθαρά εκτελεστικό ρόλο, να οργανώνει τις γενικές συνελεύσεις και να συνεδριάζει σε έκτακτες περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει γενική συνέλευση για να πάρει απόφαση για κάποιο ζήτημα. Παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή το ΔΣ δεν τον γνωρίζουν οι περισσότεροι φοιτητές γιατί οι αποφάσεις του δεν κοινοποιούνται σε αυτούς μένουν στο στενό παραταξιακό περιβάλλον παρόλο που μερικές φορές μπορεί να λαμβάνονται εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις του Δ.Σ δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου.

Ξαναχτίζουμε πραγματικά δημοκρατικούς φοιτητικούς συλλόγους

Απέναντι σε έναν διαλυμένο φοιτητικό σύλλογο το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ο φοιτητικός σύλλογος για τον φοιτητή είναι εργαλείο που τον βοηθά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του παρουσιάζονται, είναι ένα όπλο για να διεκδικεί και να παίρνει ό,τι δικαιούται. Και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται και να λειτουργεί. Το δόγμα «το ζητήσαμε… το πετύχαμε», που έγινε παντιέρα των ΠΑΣΠ- ΔΑΠ και φανέρωνε την συνδιαλλαγή των φοιτητών με τους καθηγητές και την διαχείριση των φοιτητικών προβλημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον στο πανεπιστήμιο που κάνουν κουμάντο οι επιχειρήσεις και τα τσιράκια τους μέσα στους καθηγητές, τέτοιες απόψεις υποτάσσουν τους φοιτητές στα κερδοσκοπικά και εκμεταλλευτικά σχέδια των εταιριών. Από εδώ και στο εξής, αν θέλουμε να μην αφήσουμε τις επιχειρήσεις να αλωνίζουν και να εκμεταλλεύονται τη γνώση και την έρευνα που γίνεται στις σχολές χρειάζεται να υιοθετήσουμε το «δόγμα» «το αποφασίζουμε συλλογικά… το επιβάλουμε μαζικά». Μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες όπως οι γενικές συνελεύσεις και συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες σε συντονισμό με τους άλλους συλλόγους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διαθέσεις των επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε στην μάχη για καλύτερες σπουδές και μόρφωση, δουλεία και όχι ανεργία.
Πώς όμως να γίνει αυτό όταν το βασικό του όργανο η γενική συνέλευση υπολειτουργεί; Άρα το πρώτο που πρέπει να αναστυλώσουμε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων είναι η ίδια η γενική συνέλευση. Μια γενική συνέλευση στην οποία δεν μπορεί να έχει βήμα ο κάθε φοιτητής, στην οποία δεν συζητιούνται τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών, στην οποία οι διαφορετικές απόψεις δεν μπορούν να εκφραστούν και φιμώνονται, στην οποία το κέντρο της κουβέντας χάνεται και να δε συζητιέται τίποτα σε βάθος, μια τέτοια γενική συνέλευση δεν έχει χώρο σε έναν φοιτητικό σύλλογο. Η γενική συνέλευση χρειάζεται να είναι κτήμα όλων των φοιτητών, πρέπει ο κάθε φοιτητής να μπορεί να απευθυνθεί και να εκθέσει σε αυτήν το πρόβλημά του και αυτή να του δώσει λύση. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να δίνεται ο λόγος σε όποιος φοιτητή το επιθυμεί αλλά ταυτόχρονα και ο σεβασμός του αμφιθεάτρου προς τον ομιλητή. Απαιτείται να υπάρχει τάξη στην διαδικασία, με εκλεγμένο προεδρείο που θα δίνει τον λόγο, χρονικό όριο στις τοποθετήσεις και συνέπεια στις ερωτήσεις, ώστε να μην επικρατεί η κουλτούρα του όχλου που κάποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν.
Χρήσιμο θα ήταν  να συσταθούν επιτροπές από την ίδια την συνέλευση οι οποίες θα εξειδικεύουν και θα δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και θα δρουν συμπληρωματικά με την συνέλευση ανατροφοδοτώντας τη και προτείνοντας δράσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών στην συνέλευση. Τέτοιες επιτροπές μπορούν να συσταθούν για παράδειγμα πάνω στο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, ή επιτροπή των εργαζόμενων φοιτητών (όπως και προτείναμε στην τελευταία Γ.Σ.) που θα μπορεί να εξειδικεύσει την κουβέντα γύρω απ' τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι φοιτητές και να επιστρέψει στην γενική συνέλευση με συγκεκριμένες προτάσεις για δράση του φοιτητικού συλλόγου.
Δεν πρέπει να μας ξεφεύγει καθόλου από το μυαλό ότι ο φοιτητικός σύλλογος είναι μια δημοκρατική δομή την οποία έχουμε κατακτήσει στο πανεπιστήμιο. Η δυνατότητα να συζητάμε από τα κάτω όλοι μαζί τα προβλήματά μας και να αποφασίζουμε από κοινού είναι μια δυνατότητα που κατόρθωσαν οι φοιτητές μέσα από αγώνες. Όλοι είμαστε μέλη και όλοι εμείς μαζί είμαστε ο φοιτητικός σύλλογος. Για την διάλυσή του και την απαξίωση των διαδικασιών του φέρουμε ευθύνη όλοι, άλλοι μικρή άλλοι πιο μεγάλη, αλλά είναι και στο χέρι μας η ανασυγκρότησή του και στη δημιουργία ενός νέου συλλόγου με πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες, που να δίνει καίριες λύσεις και να παλεύει για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. Να στήνει οδοφράγματα αντίστασης σε όποιον θέλει αυτή τη στιγμή να υποδουλώσει και να εκμεταλλευτεί την νεολαία και να μας κάνει να δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο. Να αντεπιτίθεται σε κάθε «σχέδιο Αθηνά» που προσπαθεί να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να αμολήσει τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα κουφάρια του.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ… ΞΑΝΑΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου