Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Μπαίνουμε στη 12η εβδομάδα με το φοιτητικό μας σύλλογο να είναι συνοδοιπόρος του αγώνα των διοικητικών, αντιλαμβανόμενος τον αγώνα τους σαν δικό του αγώνα. Τώρα, οδεύουμε στις πιο κρίσιμες μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, παρά τα αλλεπάληλα χτυπήματα από μεριάς κράτους που δεν έχει καταφέρει ακόμα να τη σπάσει, μένοντας ηρωικά όρθιοι και παλευόντας μέχρι την τελική νίκη. Από την άλλη μεριά, παρατηρούμε τη μανία με την οποία κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ διώκει οποιονδήποτε τολμάει να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στη
βαρβαρότητα που βιώνουμε (παράνομη η απεργία των διοικητικών, εκδιωγμός αγωνιζόμενων εργαζομένων από την ΕΡΤ), με τις συζητήσεις για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό του 2014 που περιέχει ακόμα περισσότερους φόρους και λιγότερες κρατικές δαπάνες, γίνεται παντού φανερό πως κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και Κεφάλαιο προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα μόνιμο καθεστώς φτώχειας και τρομοκρατίας.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ! ΝΑ ΜΗΝ ΛΥΓΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ!
Κόντρα σε όσα ήθελαν να πιστεύουν η κυβέρνηση και οι καλοθελητές της εντός και εκτός πανεπιστημίων, οι εργαζόμενοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις για 13η εβδομάδα. Όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενδώσει ούτε μπροστά στους φόβους για εισαγγελέα και ΜΑΤ. Καλεί λοιπόν σε ένα προσχηματικό διάλογο με τους πρυτάνεις και κάποια σημεία διαβούλευσης όσον αφορά τους απολυμένους. Από τη μια παραδέχεται ότι θα απολυθούν εργαζόμενοι, γιατί “αποτελεί μνημονιακή δέσμευση”, αλλά
από την άλλη παίρνει πίσω την αργία, βγάζοντας και αυτούς σε διαθεσιμότητα και ψευτό-υπόσχεται προσλήψεις στο μέλλον. Οι διοικητικοί, παραταύτα, δεν πρόκειται να τσιμπήσουν από τους στημένους διαλόγους υπουργείου- συγκλήτου για τη “διαχείριση του πτώματος”, αλλά θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με στόχο την κατάργηση της ΚΥΑ και το να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Πλέον μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων αντιλαμβάνεται πως καμια διαπραγματευση με κυβερνηση- ΕΕ δε θα είναι προς όφελός του και μόνος δρόμος ο αγώνας για τη ανατροπή.
ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Οι απολύσεις των εργαζομένων τώρα είναι άμεση συνέχεια του σχεδίου Αθηνά και του νόμου Διαμαντοπούλου. Είναι φανέρό πως μέσα στο πεδίο της κρίσης του καπιταλισμού, το κεφάλαιο αναζητεί νέα πεδία κερδοφορίας και μέσα από το πανεπιστήμιο. Έτσι επιχειρεί την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση των σχολών (πατεντάρισμα έρευνας, παραγωγή γνώσης για τις άμεσες ανάγκες εταιρειών) και θεμελιώνει ένα νέο μοντέλο εργαζομένου στα μέτρα τους φτηνό ευέλικτο και πειθαρχημένο. Είναι πλεον γνωστό πως το Δεκέμβρη θα περάσουν και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί των Πανεπιστημίων, μέσα από τους οποίους θα γίνει προσπάθεια εφαρμογής του νόμου πλαισίου στην εκπαίδευση. Οι απολύσεις αυτές θα είναι πάτημα για κλείσιμο σχολών με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εργαζομένων και καθηγητών. Θα είναι πάτημα για δίδακτρα, καθώς σε συνδυασμό με την ελάχιστη χρηματοδότηση το υπουργείο και οι νέες διοικήσεις θα χαρούν πολύ να επιβάλουν δίδακτρα με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα. Θα είναι πάτημα για διαγραφές φοιτητών καθώς ο «υπερπληθυσμός» τους (σε σχέση με το διοικητικό και στη συνέχεια και διδακτικό προσωπικό) δεν θα χωράει στις σχολές και θα πρέπει να μείνουν λίγοι και «συνεπείς», δηλαδή με το κεφάλι κάτω χωρίς καμιά διεκδικηση. Θα είναι πάτημα για νέα προγράμματα σπουδών εναρμονυσμένα με τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν ετοιμάσει. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις μαθημάτων,
σπάσιμο των προγραμμάτων σε 3+2, φάκελοι προσόντων και πιστωτικές μονάδες, κατάργηση κάθε συλλογικού δικαιώματος ώστε να είμαστε πλήρως εξατομικευμένοι στις σπουδές και στη δουλειά μας και να δεχόμαστε ευκολότερα την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία του εργοδότη μας. Θα σημάνει διάλυση των εργαστηριακών μαθημάτων, λίστες αναμονής και αλυσίδες σε αυτά τα μαθήματα. Θα σημάνει νέες εργασιακές σχέσεις στα
ιδρύματα σε εργαζόμενους και καθηγητές με εξατομικευμένες συμβάσεις 1-2 χρόνων με μισθούς πείνας.Στόχος μας το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να αποτελέσει η κεντρικοποίηση του αγώνα των διοικητικών - φοιτητών και της αντιπαράθεσης αυτού με την κυβέρνηση.Χρειάζεται να διμιουργηθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο τέτοιο που θα συμπυκνώνει τον ηρωικό αγώνα των διοικητικών, την ιστορική κίνηση του φοιτητικού κινήματος, τους αγώνες των καθηγητών στα σχολεία, ακόμα και το κομμάτι εκείνο των μελών ΔΕΠ που δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Πανεκπεδευτικό μέτωπο που θα ερχεται σε ρήξη και θα αντιστέκεται στις κατευθύνσεις κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ_κεφαλαίου και στην πουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Πρόκειται για το μόνο τρόπο με τον οποίο θα βρει δικαίωση η απεργία των εργαζομένων αλλά και ο αγώνας των φοιτητών ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.
Για αυτό το λόγο, επιδιώκουμε μέσα από τους κοινούς συντονισμούς και τις κοινές δράσεις να ανοίγουμε τον αγώνα στην κοινωνία με κάθε μέσο έτσι ώστε να γίνει κτήμα της. Επίσης, η σύνδεση του αγώνα των δοικητικών με τον αγώνα που δίνουν άλλοι κλάδοι στο δημόσιο (πχ γιατροί νοσοκομείων, ΕΥΔΑΠ, ΟΕΝΓΕ) αποτελεί στοίχημα, για να δώσουμε σαφή απάντηση σε κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ πως το δημόσια αγαθά δε ξεπουλιούνται έτσι εύκολα.

Την στιγμή που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς, οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων δείχνουν πώς οτιδήποτε αποφασίζεται στα κοινοβούλια και τις διασκέψεις μπορεί να ανατραπεί, αν αυτοί τους οποίους αφορά αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά.Είναι η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να κλιμακώσει μαζί με τους υπόλοιπους κινητοποιούμενους κλάδους τον αγώνα που ήδη ξεκίνησαν, ταράζοντας για τα καλά την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα σχέδια τους για συνέχιση των μνημονίων και των μέτρων εξόντωσης των εργαζομένων και της νεολαίας. Με στόχο την αναχαίτηση των ηρωικών αγώνων του λαού η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της θέλουν να τους εξισώσουν με τη φασιστική βία. Θέλουν δηλαδή να μας πείσουν πως το να παλεύεις για το ψωμί σου είναι σα να παλεύεις για να μη φάει ο διπλανός σου. Τέτοια ρητορεία έχουμε ξαναδεί σε έξαρση του φοιτητικού κινήματος και τότε με τα ίδια επιχειρήματα τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ σκοτώσαν τον αγωνιστή καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα. Τα ίδια και 5 χρόνια πριν, όταν ειδικός φρουρός σκότωσε το 15χρονο μαθητή Ασλέξη Γρηγορόπουλο, και φώναζε η “δημοκρατία τους” για κέντρα υποκινούμενης βίας από μεριάς κινήματος. Δεν τσιμπάμε!
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ, ΧΑΜΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ! ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ.

* Επιδιώκουμε τη δυνατότητα του φοιτητικού μαζί με το λαϊκό κίνημα να μπορεί να συγκρούεται με κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο, να ανατρέπει τις αντιλαϊκές τους πολιτικές ,και ακόμα κι αυτές τις ίδιες.
* -Ανατροπή των νόμων Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου – Σχεδίου Αθηνά -Κανένα κλείσιμο – συγχώνευση σχολής -Καμία σκέψη για δίδακτρα, διαγραφές.
-Καμία αξιολόγηση στη σχολή μας -Όχι στους νέους Εσωτερικούς Κανονισμούς
-Ούτε ένα ευρώ για πάσο, βιβλία, σίτιση , στέγαση. Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Να δοθούν όλα τα βιβλία. –ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
* -Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
* -Μαζική λαϊκή ανυπακοή στα νέα χαράτσια της κυβέρνησης . Δεν πληρώνουμε ουτε ένα ευρώ! Κατάργηση των νέων μέτρων . Ανατροπή του προυπολογισμού φτώχειας και εξαθλίωσης του 2014.
* -Καμία εφαρμογή και ανατροπή του Σχεδίου Απασχόλησης των Νέων

Αποφασίζουμε
* Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 27/11 εώς και την Τρίτη 3/12.
* Συντονιστική επιτροπή κατάληψης αμέσως μετά τη λήξη της συνέλευσης
* Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις και τα δίδακτρα την Πέμπτη 5/12 στις 12.30 στα Προπύλαια και στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων αμέσως μετά.
* Συμμετοχή στην αντικατασταλτική- αντικυβερνητική πορεία 6/12 στις 12:00, τη μέρα που σκυλιά της κυβέρνησης σκότωσαν τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου