Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Στο ίδιο έργο θεατές...

Ευτυχώς για άλλη μια φορά μας έσωσαν οι μνημονιακοί αστέρες της κυβέρνησης στο παρα πέντε... Με 168 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πέρασε το βράδυ της Κυριακής 28/4 το νεο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τη μορφή του κατεπείγοντος. Το θέμα δεν προβλήθηκε αρκετά -εως και καθόλου απο τα ΜΜΕ- με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του κόσμου να μην γνωρίζει τι την περιμενει τους επομενους μηνες... 
Νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια, μαζικές και με συνοπτικές διαδικασίες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία, παραπέρα «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων, συγκαταλέγονται στα νέα αντιλαϊκά μέτρα - προσφορά της συγκυβέρνησης στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. 
Πιο συγκεκριμενα το νομοσχέδιο περιγράφει τις αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα ανέλθουν σε 15.000 ως το τέλος του 2014 από τους οποιους οι 4.000 θα απολυθουν φετος! Στο σκέλος των εσόδων, το Δημόσιο προσδοκά να ενισχύσει τα ταμεία του με ποσό 5,9 δισ. Ευρώ απο τις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αυτο θα επιτευχεθει με την προσθηκη νεων χαρατσιων και το 2013 μεσω της ΔΕΗ καθως και με τα μετρα για τις ληξιπροθεσμες «οφειλες».Τα ταμεία αυτα θα ενισχύσουν όμως και οι εκπαιδευτικοί. Υπολογίζεται ότι η αύξηση που επέρχεται κατά δύο ώρες στο διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εξοικονομήσει στη διετία ποσό 103 εκατ. ευρώ (λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών κ.λπ.) 
Τέλος η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του κου Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως. Το αστείο που λέγαμε στις παρέες μας ότι σε λίγο καιρό θα υπάρχει χαρτονόμισμα μεγαλύτερης αξίας του βασικού μισθού, πλέον είναι η θλιβερή πραγματικότητα! Σε μια Ελλάδα που η ανεργία στους νέους φτάνει στο τραγικά υψηλό ποσοστό του 64.2% , η πρόταση της κυβέρνησης για την επαγγελματική μας απασχόληση είναι να «δουλεύουμε» με 427 ευρώ το μήνα σε προγράμματα που προωθεί η ίδια και η Ε.Ε. για λίγους μόνο μήνες χωρίς ένσημα, ασφάλεια και λοιπά στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα! Στην πραγματικότητα η πρόταση τους αυτή μας ανοίγει την πόρτα σε ένα αβάσταχτο μέλλον, το μέλλον της ανεργίας, του φόβου, της εκμετάλλευσης. Γιατί δεν θα βρούμε δουλειά έτσι! Γιατί αν καταφέρουμε να βρούμε μια τέτοια «απασχόληση» θα φοβόμαστε για το πότε δεν θα μας χρειάζονται άλλο και μετά πάλι απ την αρχή. Γιατί θα φοβόμαστε ότι θα απολυθούμε την επόμενη στιγμή οπότε θα αναγκαζόμαστε να μην αντιδράμε. Αυτό περιμένουν απο μας! Μας λένε οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. 
Αλλά μας συνιστούν ψυχραιμία και υπομονή. Όλα αυτά φυσικά είναι για το καλό μας... για να έρθει η ανάπτυξη και να σωθεί η χώρα. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν προαπαιτούμενο για να απελευθερωθούν από την τρόικα δόσεις ύψους 8,8 δις. ευρώ προς την Ελλάδα(με την επομενη δοση των 2,8 εκατομμυριων να εκκρεμει για τις επομενες μερες) σε συνδυασμό με την πληρωμή 5,6 δισ. για τα ακούρευτα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που λήγουν στις 20 Μαΐου. Με λίγα λόγια δηλαδή έρχεται ένα νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων και πολύ πιθανό, ένα ακόμα μνημόνιο. 
Εδώ και πέντε χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα τσιράκια των μεγάλων τραπεζών και του ΔΝΤ να μας το παίζουν σωτήρες της χώρας καθε τόσο. Ως εδώ! Δεν θα γίνουμε θυσία στο βωμό της ΕΕ των επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που κάθε μέρα καταδυναστεύουν τη ζωή και τα όνειρά μας. Να πάμε σε μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για την ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.     ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/3 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΑΜΦ.21! 
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ! 
ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ! 

Α.Ε.Π. - Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου