Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΓΟΡΕΣ


Πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη ληστεία, κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης μαζί με τους δανειστές (το περίφημο PSI). Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ (όπως και άλλα πανεπιστημια) είχε καταθέσει τα αποθεματικά του σε γνωστή τράπεζα, από την οποία μεταφέρθηκαν στην τράπεζα της Ελλλάδος και μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, στη συνέχεια με το PSI τα ομόλογα αυτά «κουρεύτηκαν» κατά 75%. Άρα λοιπόν το πανεπιστήμιο έχει χάσει το 75% των αποθεματικών του!

Πως προκύπτει αυτό; Από την «μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ», όπως αναφέρει ο Παπαδήμος, με την οποία το δημόσιο χρέος κουρεύτηκε από 365 δις στα… 390 δις. Αν η αφαίρεση σας φαίνεται παράλογη, λάβετε υπ’ όψιν ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό το κούρεμα των 105 δις ήταν το νέο δάνειο των 130 δις ώστε «να μη χρεοκοπήσουμε». Ουσιαστικά λοιπόν κουρεύτηκαν τα κρατικά ομόλογα που ανήκαν σε ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες κλπ, ενώ το χρέος αυξήθηκε με νέο δάνειο από ΕΕ-ΔΝΤ που φέρνει και νέα δανειακή σύμβαση με περαιτέρω «κούρεμα» σε μισθους-συντάξεις, διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, φοροεπιδρομές και άλλα βάρβαρα μέτρα.

Το κούρεμα των αποθεματικών του πανεπιστημίου επιβαρύνει την ήδη ελλειπή χρηματοδότησή του και θέτει σοβαρό πρόβλημα λειτουργείας τους. Ήδη διεξάγονται έρευνες για το «πόσο κοστίζει ο κάθε φοιτητής στο πανεπιστήμιο», οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή διδάκτρων, ένω οι περικοπές σε βιβλία, σίτιση, στέγαση είναι πλέον βεβαιότητα.


Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική.
·     Δεν θα δώσουμε ούτε ευρώ για τις σπουδές μας, δεν πληρώνουμε το χρέος τους!
·     Δε θα ζήσουμε με μισθούς πείνας, ούτε μέσα στην ανεργία και την επισφάλεια!
·     Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την ανατροπή της χούντας Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου.
·     Παιδεία δημόσια κ δωρεάν, δουλεία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/3, ώρα 13:00, ΑΜΦ 21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου