Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Συμβουλια Διάλυσης Δημόσιου Πανεπιστημίου

Το νέο έτος ήρθε και αντί για χριστουγεννιάτικα δώρα το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σε μια πιο φανερή από ποτέ συμμαχία με τους εργοδότες μας ετοιμάζουν νέα μνημόνια, χαράτσια και περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα ζούνε μήνες απλήρωτοι και εκατομμύρια είναι ο κόσμος που ζει κάτω απ'το όριο της φτώχειας.. Έχουμε απεναντί μας μια συγκυβέρνηση που μαζί με την ΕΕ είναι αποφασισμένη να εντείνει τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας και να υπηρετήσει μέχρι τέλους τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή σύσσωμο το αστικό μπλοκ εξουσίας μαζί με τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων αποτελεί το μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Όμως να ξέρουν καλά πως ο λαός πλέον δεν μασάει τα παραμύθια τους και έχει επιλέξει το δρόμο του διαρκούς, ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή αυτής της τόσο βάρβαρης πολιτικής! 

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των αγώνων αποτέλεσε, απ’ τις αρχές του Σεπτέμβρη κιόλας, η σπουδάζουσα νεολαία. Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρούσε την χειρότερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά τη μεταπολίτευση , και ενώ οι σχολές ήταν ακόμα κλειστές, το φοιτητικό κίνημα βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο με μαζικές γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις, δίνοντας μία πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Μάλιστα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό την απονομιμοποίηση του νόμου-έκτρωμα τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην ίδια την κοινωνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα , παρά την ψήφιση του από τη μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου να έχουν μπλοκαριστεί σε μεγάλο βαθμό. 

Παρ’ όλα αυτά ήδη από την αρχή αυτής της χρονιάς έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής για το ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια με το νέο νόμο Διαμαντοπούλου. Πρώτο και πιο χαρακτηριστικό, η τεράστια περικοπή των διανεμόντων συγγραμμάτων με τους φοιτητές πλέον να καλούνται είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη είτε να μην έχουν βιβλία για να διαβάσουν. Επίσης ενόψει της ψήφισης και του νέου προϋπολογισμού, τεράστιες είναι οι περικοπές στα κονδύλια για υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό και φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση κτλ) κάτι το οποίο οδηγεί τα πανεπιστήμια στο άμεσο μέλλον, είτε σε χρεωκοπία, είτε σε αναζήτηση πόρων από ιδιωτικούς φορείς και επιχειρηματικούς κύκλους. 

Μέσα σ’ αυτό το μαύρο φόντο η Υπ.Παιδείας ετοιμάζει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την άμεση εκλογή των συμβουλίων διοίκησης από διορισμένους εντολοδόχους της κυβέρνησης -εφορευτικές επιτροπές. Η συγκρότηση αυτών των συμβουλίων αποτελεί τον κύριο μοχλό εφαρμογής αυτού του επαίσχυντου νόμου καθώς σε αυτά συγκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Από τη διοίκηση, την έγκριση του προϋπολογισμού, την αναζήτηση πόρων και την εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων μέχρι και τον καθορισμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών. Φυσικά οι τεχνοκράτες-μέλη του συμβουλίου θα καθορίζουν τα πάντα με βάση τις ανάγκες της αγοράς ενώ πλέον το πανεπιστήμιο σαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση θα πρέπει και αυτό να συμβάλλει από τη δικιά του μεριά στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ημερομηνίες για εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης σε αρκετές σχολές στην Ελλάδα μέσα στο Γενάρη (στα ΤΕΙ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σστην Παντειο κ.α). Πόσο αποφασιμσένο αλλά και πόσο σημαντικό θεωρεί το Υπουργείο και η κυβέρνηση απ'την πλευρά τους ότι είναι η ψήφιση των Σ.Δ. φαίνεται απ'την απειλή για ολική παύση στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων αν δεν προχωρήσουν σε εκλογές. Μέχρι και ο ίδιος ο Παπαδήμος έστειλε επιστολή σε όλους τους Πρυτάνεις ζητώντας τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες! 

Δεν πρέπει όμως να χαρίσουμε αυτόν τον αγώνα στη συντεχνεία των Πρυτάνεων, οι οποίοι εναντιώνονται στα Σ.Δ. γιατί κοιτάνε να διαπραγματευθούν μια όσο γίνεται καλύτερη θέση για αυτούς στο νέο Πανεπιστήμιο της αγοράς. Η ανάδειξη αυτών των συμβουλίων είναι ανάγκη το επόμενο διάστημα να μπλοκαριστεί από το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις ζωντανές του διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις. Να πιάσουμε το νήμα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη και μαζί με τα πληττόμενα κομμάτια των καθηγητών αλλά και όλους τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο να δώσουμε ένα ακόμα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και τους υποστηριχτές της προκειμένου να στείλουμε αυτό το νόμο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μάλιστα διαμηνύουμε σε κάθε τόνο πως όποιος (καθηγητής, φοιτητής, παράταξη) επιχειρήσει να βάλει υποψηφιότητα ή να συμμετάσχει στις διαδικασίες εκλογής των συμβουλίων αποτελεί εχθρό του φοιτητικού κινήματος και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα είναι ανεπιθύμητος στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Έτσι λοιπόν σ’αυτή τη φάση η απάντηση των φοιτητών πρέπει να ναι άμεση, συλλογική και μαχητική με πρωταρχικό στόχο το μπλοκάρισμα της εκλογής των συμβουλίων διοίκησης, ο αγώνας για την απόσυρση του νέου νόμου και την ανατροπή της μαύρης συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Από δω και πέρα δεν μπορεί ούτε μια μέρα να πάει χαμένη. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, δίνοντας μια μάχη δύσκολη και διαρκή αλλά τη μόνη ελπιδοφόρα για την ανατροπή αυτής της επίθεσης.

1 σχόλιο: