Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ 6/10/2011

Βρισκόμαστε στην 5η εβδομάδα μεγαλειωδών κινητοποιήσεων με εκατοντάδες καταλήψεις πανελλαδικά. Μετά από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών, το μαχητικό πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 22/9 που κατέληξε στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων σε μια κατάμεστη πλατεία Συντάγματος. Κι ενώ ο αγώνας μας έχει ήδη αρχίσει να έχει αποτελέσματα στο μπλοκάρισμα του νόμου-πλαίσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί με κούφιες απειλές να πολεμήσει το φοιτητικό κίνημα. Ήδη, οι 15 από τους 19 πρυτάνεις αρνούνται να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη εφαρμογής του νόμου, υπό το βάρος (και την έμπρακτη αποτροπή) των καταλήψεων σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Πάνω από 20 σύλλογοι μελών ΔΕΠ συντονίζονται, και ξεπερνώντας την κυβερνητική ΠΟΣΔΕΠ απαντούν σε υπουργείο και κυβέρνηση, που απειλούν ότι όποια σχολή συνεχίσει την κατάληψη, χάνει εξεταστική και εξάμηνο (που ακόμα δεν έχει αρχίσει!), πως η διεξαγωγή εξεταστικής και εξαμήνου είναι αποκλειστικά θέμα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κι όλα αυτά, ενώ η υπουργός απειλεί ότι θα διακοπεί κάθε χρηματοδότηση και θα σταματήσει η απονομή πτυχίων σε όποιο ίδρυμα δεν έχει εκλέξει συμβούλιο διοίκησης ως τις 15/1! Εμείς δεν έχουμε παρά να απαντήσουμε πως η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ουσιαστικά διακόπτεται ούτως ή άλλως με τον προϋπολογισμό πείνας του 2012 που πετσοκόβει τις δαπάνες για την παιδεία, και πως όποιος πανεπιστημιακός ή φοιτητής συμμετάσχει στις εφορευτικές επιτροπές ή δηλώσει υποψηφιότητα για τα συμβούλια είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Έτσι, θα παλέψουμε τόσο για την ανατροπή του προϋπολογισμού φτώχειας, όσο και το μπλοκάρισμα οποιασδήποτε προσπάθειας για εκλογή συμβουλίου.


Η μεθοδευμένη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση αλλά και των ΜΜΕ να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα και να το απομονώσουν από την υπόλοιπη κοινωνία δε θα περάσει. Οι φωνές τους περί «μειοψηφιών που κλείνουν τις σχολές» και οι απειλές τους για χαμένα εξάμηνα και χαμένες εξεταστικές αποδεικνύουν με περίτρανο τρόπο πως ο φόβος έχει περάσει στο δικό τους στρατόπεδο. Ο φόβος τους για να μεταδοθεί ακόμα και το μήνυμα του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων από τη ΝΕΤ, υπό τις διαταγές του ίδιου του Πρωθυπουργού, για να μη μάθει η κοινωνία της αλήθεια από τους φοιτητές, μόνο τον πανικό τους μπορεί να επιβεβαιώσει!


Για εμάς λοιπόν αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σε καμία περίπτωση τη συναίνεση του λαού. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτή, δεν ζητάμε τίποτα, μόνο την ανατροπή αυτής και κάθε άλλου επίδοξου διαχειριστή της πολιτικής που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας. Δε μπορεί η λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία, να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, δεν μπορούν οι καλοπληρωμένοι υπόδουλοι του σάπιου συστήματος να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δε γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο.


ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ


Ο νέος εκτρωματικός νόμος Διαμαντοπούλου έρχεται να αλλάξει πλήρως το χαρακτήρα του πανεπιστημίου που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το μετατρέπει πλήρως σε μία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, σε μία μονάδα παραγωγής άχρηστων κουρελόχαρτων- πτυχίων που δε θα έχουν καμία αξία. Ο φοιτητής υποχρεούται να τρέχει από δω και από κει σε ένα ατέρμονο κυνήγι πιστωτικών μονάδων όπου στο τέλος δε θα του παρέχει καμία γνωστική επάρκεια επί του αντικειμένου του, αλλά μία πρόσκαιρη πιστοποίηση της ικανότητάς του να εργάζεται πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα δείχνουν δηλαδή ανά πάσα στιγμή την ικανότητά του να προσαρμόζεται, με μετρήσιμο τρόπο, στις ανάγκες της αγοράς. Για αυτό και η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου σε 2 κύκλους σπουδών, για αυτό και η πλήρης αντικατάσταση του με πιστωτικές μονάδες. Η αντιμετώπιση της κρίσης στο πεδίο της εκπαίδευσης είναι ανάγκη και ευκαιρία για το κεφάλαιο. Ανάγκη καθώς περικόπτει «άχρηστα» έξοδα, όπως η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από το κράτος, τα δωρεάν συγγράμματα που καταργούνται, η δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Ανάγκη να αυξήσει τα περιθώρια κερδοφορίας του από το πανεπιστήμιο, με τις επιχειρήσεις να αλωνίζουν σε αυτό και να το χρησιμοποιούν σαν πεδίο απόλυτης κερδοφορίας, γι αυτό και ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα, πετώντας έτσι όλο και περισσότερους έξω απ’ τα πανεπιστήμια. Τόσο σε επίπεδο διοίκησης του πανεπιστημίου, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενης γνώσης, καθώς ιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούν μαθήματα και να καθορίζουν αυτοί την παρεχόμενη γνώση, ενώ ταυτόχρονα θα βγάζουν κέρδος εκμεταλλευόμενοι την άμισθη εργασία φοιτητών, μεταπτυχιακών κ.α. Ευκαιρία καθώς του δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει πλήρως τον αυριανό εργαζόμενο, στις ανάγκες της αγοράς. Να δημιουργήσει έναν εργαζόμενο χωρίς καμία γνωστική επάρκεια άρα φτηνό και ευέλικτο. Έναν εργαζόμενο που θέλουν να αντιστοιχήσουν πλήρως στα 501 ευρώ!. Αποτελεί και ευκαιρία να διαλύσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης εντός του πανεπιστημίου, καθώς στο νέο πανεπιστήμιο επιχείρηση δε χωράνε δημοκρατικές διαδικασίες και φωνές αντίδρασης, που αποτελούν πολλές φορές πυροδότη για ευρύτερες κοινωνικές διαδικασίες. Για αυτό και η κατάργηση του ασύλου, ενώ με τις διαγραφές των φοιτητών και τις αλυσίδες μαθημάτων προσπαθεί να εντατικοποιήσει και να πειθαρχήσει το φοιτητικό σώμα με σκοπό αυτό να στραφεί πλήρως στον ατομικό δρόμο καθώς θα μπαίνει σε διαδικασία να επιλέξει μεταξύ των συλλογικών αγόνων και της πιθανής διαγραφής του.


Η σοβαρότητα των κυβερνητικών αλλαγών, οι συνταρακτικές επιπτώσεις τους στο παρόν και το μέλλον του συνόλου του εργαζόμενου λαού και της νέας γενιάς, η σκληρή ταξική επίθεση που συντελείται σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και τώρα στην παιδεία, επιβάλλουν την μεγαλύτερη από ποτέ αντίσταση, την πιο ισχυρή αναμέτρηση με την αστική πολιτική. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς βιβλία, με μαθητές στοιβαγμένους στις αίθουσες, ελλείψεις σε καθηγητές και συγχωνεύσεις. Οι αλλαγές στην παιδεία δεν είναι ξεκομμένες από τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην κοινωνία. Ο ευέλικτος φοιτητής θα γίνει ο αυριανός ευέλικτος εργαζόμενος, η αποσπασματική γνώση και κατάρτιση ακολουθεί την ημιαπασχόληση, την επισφάλεια, την ανεργία, την πλήρη υποταγή στον εργασιακό μεσαίωνα Είναι απαραίτητο λοιπόν να δημιουργηθούνε εκείνες οι κινηματικές διαδικασίες που θα εμπλέκουν το σύνολο του φοιτητικού κόσμου, των καθηγητών, των μαθητών, των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και θα συντονίζουν από κοινού τον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και την αντεργατική κυβερνητική πολιτική!

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ-ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Κόντρα στη μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ ότι οι μόνοι που αντιδρούν στο νέο νόμο είναι οι πρυτάνεις για τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και οι καθεστωτικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ επειδή χάνουν το μερίδιό τους στη διαπλοκή, εμείς παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. !Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαζί με συλλόγους ΔΕΠ, καθηγητές, δασκάλους και μαθητές. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την παιδεία. Για την ανατροπή αυτής κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Να γίνουμε ποτάμι οργής που θα βγει στους δρόμους για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στην παιδεία την εργασία και την ζωή.

Ø Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της , το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής. Ενάντια στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΛΑΟΣ και την χούντα ΕΕ – ΔΝΤ –Κεφαλαίου.

Ø Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου. Μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του.

Ø Ανατροπή του προϋπολογισμού φτώχειας και εξαθλίωσης του 2012 .

Ø Όχι στην παιδεία της αγοράς. Καμία επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση του ατομικού φακέλου προσόντων και των πιστωτικών μονάδων

Ø Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς, όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων

Ø Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη διαδικασία της Μπολόνια και του ΚΕΧΑΕ.

Ø Μαζικές προσλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.

Ø Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης.

Διεκδικούμε:

Ø Ενιαίο 12χρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία προγράμματα σπουδών που θα εξασφαλίζουν μορφωτικά δικαιώματα. Καμία πιστοποίηση έξω από το ενιαίο πτυχίο.

Ø Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Ø Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την έρευνα. κατάργηση των εξεταστικών, ταξικών και οικονομικών φραγμών. Όχι στην εμπορευματοποιημένη γνώση, και τη γνώση που οδηγεί σε χειραγώγηση και υποταγή. Έρευνα με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου..

Ø Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα,πάσο και συγκοινωνίες για όλους. Να δοθούν κανονικά και άμεσα τα πάσο δωρεάν από τις γραμματείες κι όχι από τις εταιρείες.

Ø Πλήρη φοιτητικό και εργατικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης

Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, 1400 κατώτερος μισθός, 5ημερο-7ωρο-35ωρο. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία.Αποφασίζουμε:

Ø Κατάληψη της σχολής από Πέμπτη 6/10 μέχρι και την Πέμπτη 13/10 . Σε περίπτωση απεργίας των ΜΜΜ, αναβολή σε μέρα που θα αποφασίσει η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης.

Ø Νέα γενική συνέλευση του συλλόγου την Πέμπτη 13/9 , ώρα 13:00 στο αμφ. 21

Ø Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης και ορισμό από αυτήν με βάση το πλήθος της συνέλευσης αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων (με μέτρο 1:50) για το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων.

Ø Παράσταση Διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας αύριο Παρασκευή 7/10.

Ø Συμμετοχή του συλλόγου στην πανεκπαιδευτική πορεία την Τετάρτη 12/10 στις 12.00 στα Προπύλαια.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Α.Ε.Π.-ΕΑΑΚ , 2ΠΡ-ΑΡ.ΕΝ. , Αυτόνομο Σχήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου