Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ 30/8/2011

Μέσα στο καλοκαίρι και με τις σχολές κλειστές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους συμμάχους της ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ ψηφίσανε τον χειρότερο απ’ τη μεταπολίτευση νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση και όλες οι δυνάμεις της κυρίαρχης πολιτικής που με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις θυσιάζουν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας στο βωμό τους κέρδους των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, στο όνομα της αποπληρωμής του ληστρικού χρέους προς τους διεθνείς τοκογλύφους. Κούρεψαν τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων, κατήργησαν τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα, αύξησαν την φορολογία σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης, εκτίναξαν την ανεργία στο 20% και στο 45%(!!!) για τους νέους. Στους μαχητικούς αγώνες του λαού τους προηγούμενους μήνες στις πλατείες και στις απεργίες η χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ απάντησε με βία, χημικό πόλεμο, συλλήψεις, συκοφαντίες και προβοκάτσιες ενάντια στους αγωνιζόμενους. Τώρα πια έρχεται να αναδιαρθρώσει και την παιδεία και τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να πάρει την απάντηση του φοιτητικού κινήματος. 

Χρόνια τώρα αποτελεί στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και η υπαγωγή της στους νόμους της αγοράς. Χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να προωθήσουν νόμους που θα εισάγουν στα πανεπιστήμια την επιχειρηματικοποίηση, την υπαγωγή της έρευνας στην κερδοφορία του κεφαλαίου, την δημιουργία αποφοίτων ημιμαθών και ευέλικτων για την απασχόληση, την αυταρχικοποίηση και την πειθάρχηση στο φοιτητικό κίνημα που ιστορικά αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των κυβερνήσεων στην Ελλάδα και αγωνίζεται στο πλευρό του εργαζόμενου λαού. Ο νέος νόμος πλαίσιο δεν αποτελεί απλή συνέχεια των προηγούμενων. Αποτελεί τομή καθώς επί της ουσίας κατοχυρώνει νομικά μια εντελώς καινούρια βάση πάνω στην οποία θα έρθει να οικοδομηθεί το νέο πανεπιστήμιο του μνημονίου (ο νόμος είναι 140 σελίδες ενώ ταυτόχρονα καταργούνται διατάξεις που αθροιστικά αριθμούν 750 σελίδες!). Είμαστε δηλαδή μπροστά σε μια ριζική τομή στο στάτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, που θα ολοκληρώσει την μετάλλαξη αυτού που ήταν γνωστό στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά ως πανεπιστήμιο, καθώς και σε όλο το παραδοσιακό ευρωπαϊκό μοντέλο πανεπιστημίων. Είναι σαφές πως οι από πάνω προσπαθούν και «κάνουν την κρίση τους ευκαιρία» και πετύχουν σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μια απότομη προσαρμογή σε αυτό που πραγματικά είναι το πανεπιστήμιο στην νέα εποχή. 

Οι βασικοί άξονες που συγκροτούν τη φυσιογνωμία του σύγχρονου Πανεπιστημίου όπως προκύπτει κι από τις διατάξεις του νόμου είναι οι εξής:

> Επιχειρηματική Λειτουργία των Ιδρυμάτων- Αυταρχικό αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης. Η οργανική σύνδεση των ιδρυμάτων με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις, την λειτουργία των ιδρυμάτων με βάση επιχειρηματικά ανταποδοτικά κριτήρια.
> Η επιχειρηματική λειτουργία δεν αφορά μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες αλλά γενικεύεται και καθιερώνεται σε ότι αφορά στο σκληρό πυρήνα του πανεπιστημίου δηλαδή στην έρευνα και στην παραγωγή νέας γνώσης. Δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε πολυεθνική να δημιουργεί καθηγητικές έδρες να ορίζει μαθήματα, προγράμματα σπουδών και έρευνας.
> Τυποποίηση της γνώσης – πλήρης απαξίωση των πτυχίων, καταστροφή του ενιαίου γνωστικού αντικειμένου και αντικατάστασή του από «ευέλικτα προγράμματα σπουδών».
> Κατάργηση της δωρεάν παιδείας. Κατάργηση όλων των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, υποτροφίες). Επιβολή διδάκτρων (ειδικά στον 2ο και 3ο κύκλο σπουδών). Εντείνονται οι Ταξικοί-Οικονομικοί φραγμοί, όπως και σε όλη την εκπαίδευση, καταδικάζονται στην αμάθεια και την ανεργία τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
> Κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου- Αυταρχικοποίηση – Εντατικοποίηση των Όρων Φοίτησης. Αυστηρά όρια φοίτηση στο ν+2.
> Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ που θα απαρτίζονται και από εξωπανεπιστημιακούς, παράγοντες της αγοράς, επιχειρηματίες που θα «μανατζάρουν» το πανεπιστήμιο, θα ορίζουν τον προϋπολογισμό και τον εσωτερικό κανονισμό, θα εκλέγουν πρύτανη και διευθύνων σύμβουλο (manager). Με λίγα λόγια θα είναι το μακρύ χέρι του υπουργείου και των αγορών στα πανεπιστήμια.

Η κρισιμότητα της περιόδου κάνει επιτακτική την άμεση εμφάνιση, ανασυγκρότηση και ενίσχυση του φοιτητικού και πανεκπαιδευτικού κινήματος. Η σοβαρότητα των κυβερνητικών αλλαγών, οι συνταρακτικές επιπτώσεις τους στο παρόν και το μέλλον του συνόλου του εργαζόμενου λαού και της νέας γενιάς, επιβάλλουν την μεγαλύτερη από ποτέ αντίσταση, την πιο ισχυρή αναμέτρηση με την αστική πολιτική. Οι αλλαγές στην παιδεία δεν είναι ξεκομμένες από τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην κοινωνία. Ο ευέλικτος φοιτητής θα γίνει ο αυριανός ευέλικτος εργαζόμενος, η αποσπασματική γνώση και κατάρτιση ακολουθεί την ημιαπασχόληση, την επισφάλεια, την ανεργία, την πλήρη υποταγή στον εργασιακό μεσαίωνα. Είναι ανάγκη το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα να ξαναβρεί τις πιο μαχητικές και ανατρεπτικές παραδόσεις του, να πρωταγωνιστήσει σε μια μάχη διαρκείας που θα εμπλέκει τους εργαζόμενους και τη νεολαία και θα συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και την δολοφονική κυβερνητική πολιτική.
Κόντρα στη μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ ότι οι μόνοι που αντιδρούν στο νέο νόμο είναι οι πρυτάνεις για τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και οι καθεστωτικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ επειδή χάνουν το μερίδιό τους στη διαπλοκή, εμείς παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαζί με συλλόγους ΔΕΠ, καθηγητές, δασκάλους και μαθητές. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την παιδεία. Για την ανατροπή αυτής κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Να γίνουμε ποτάμι οργής που θα βγει στους δρόμους για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στην παιδεία την εργασία και την ζωή. 


Απαιτούμε:
> Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της , το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής. Ενάντια στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΛΑΟΣ και την χούντα ΕΕ – ΔΝΤ –Κεφαλαίου.
> Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου.
> Όχι στην παιδεία της αγοράς. Καμία επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
> Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς, όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων.
> Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
> Μαζικές προσλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.
> Ενιαίο 12χρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία προγράμματα σπουδών που θα εξασφαλίζουν μορφωτικά δικαιώματα. Καμία πιστοποίηση έξω από το ενιαίο πτυχίο.
> Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την έρευνα. κατάργηση των εξεταστικών, ταξικών και οικονομικών φραγμών. Όχι στην εμπορευματοποιημένη γνώση, και τη γνώση που οδηγεί σε χειραγώγηση και υποταγή. Έρευνα με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.
> Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη διαδικασία της Μπολόνια και του ΚΕΧΑΕ
> Όχι στον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες.
> Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, 1400 κατώτερος μισθός, 5ημερο-7ωρο-35ωρο. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία.
> Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης.
Αποφασίζουμε:
> Κατάληψη της Σχολής από Τρίτη 30/8 έως και Τρίτη 6/9.
> Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 6/9, ώρα 12:00 στο αμφ.21.
> Δημιουργία Συντονιστικού Συνελεύσεων και δημιουργία Κέντρου Αγώνα.
> Συμμετοχή του Συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/9 στις 12:00 στα Προπύλαια.
> Συμμετοχή του Συλλόγου στο συλλαλητήριο το Σάββατο 3/9 στο Σύνταγμα.


1 σχόλιο: