Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Απόφαση του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου (23/8/2011)


Η πολιτική της κυβέρνησης και του Μνημονίου έχει σαρώσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα και κατάκτηση όλο το τελευταίο διάστημα. Η σφοδρή αντιλαϊκή και αυταρχική της πολιτική συνεχίζεται και επεκτείνεται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο χώρο των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του Ιουλίου, το Υπουργείο καθώς και σύσσωμη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που σκοπεύει να επιβάλλει την κατάργηση κάθε έννοιας δημοσίου, δωρεάν πανεπιστημίου. Διεξάγοντας ένα επίπλαστο και προσχηματικό διάλογο μόνο με τους συμμάχους της – τον ΣΕΒ, το ΛΑΟΣ και μια αντιδραστική μειοψηφία του καθηγητικού κατεστημένου – την περίοδο που οι σχολές ήταν κλειστές επέβαλλε το σύνολο του νόμου και των κατευθύνσεων που επιθυμούσε στο τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός των ημερών στη Βουλή.
            Το φοιτητικό κίνημα σε συμπόρευση με τα πληττόμενα από την κυβερνητική πολιτική κομμάτια της κοινωνίας, σε συμπόρευση με μαθητές-καθηγητές-δασκάλους πρέπει να ορθώσει τοίχο αντίστασης και ανατροπής ακόμα και μετά από τη διαφαινόμενη πραξικοπηματική ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Πρέπει να καλέσει κάθε πληττόμενο στρώμα εντός του πανεπιστημίου (από τους καθηγητές έως τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα) σε κοινό μέτωπο αγώνα και ανατροπής, με βασικούς στόχους:


1.      Την απόσυρση και ανατροπή του εκτρωματικού νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου, των κατευθύνσεων και των διατάξεων του. Είναι το νομοσχέδιο που θέλει να δρομολογήσει την αρχή του τέλους της δημόσιας, δωρεάν, αδέσμευτης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Θέλει να μεταμορφώσει το πανεπιστήμιο σε ένα επιχειρηματικό, αυταρχικό μετα-δευτεροβάθμιο ίδρυμα στα πρότυπα των ΙΕΚ και ΚΕΣ.

2.      Ενάντια στη νέο χάρτη της εκπαίδευσης στη χώρα μας που έχει δρομολογηθεί μέσα από τις αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη θέσπιση του Πλαισίου Προσόντων και ολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου. Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους είναι καθολικό δικαίωμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

3.      Το νέο νομοσχέδιο έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με τις αλλαγές στην εργασία. Θέλει να δημιουργήσει ένα πρότυπο αυριανού εργαζομένου φτηνού, ευέλικτου και ανασφάλιστου που θα λαμβάνει ένα πτυχίο με μηδαμινά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Εναρμονίζεται με το συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης και το νέο εργασιακό μεσαίωνα της ανεργίας και της ανέχειας. 

4.      Ενάντια στη διοίκηση των επιχειρηματιών και των αυθεντιών της αγοράς που θα πειθαρχήσουν και θα καταστείλουν άνευ προηγουμένου τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός των πανεπιστημίων. Η αυταρχική, τρομοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να ξεμπερδεύει με το δημοκρατικό κεκτημένο του ασύλου όπως θέλει να ξεμπερδεύει με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίων που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από την πλατεία του Συντάγματος έως το κέντρο κάθε πόλης. Το νέο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που θεσπίζεται ενάντια σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας πρέπει να βρει απέναντι του την πανεπιστημιακή κοινότητα.

5.  Το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου και η καταστροφή των πανεπιστήμιων είναι απόρροια της πολιτικής του Μνημονίου. Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα πλάι στο σύνολο της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι διαρκής μάχη για την ανατροπή της καθεστωτικής, αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής  κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Τρόικα.

Ξέρουμε ότι τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού. Καλούμε άμεσα τους φοιτητές, τους δασκάλους, του καθηγητές, τους μαθητές και όλη την κοινωνία να παλέψουμε από κοινού για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, για την ανατροπή του με μαχητικό αγώνα διαρκείας απ'την μέρα της ψήφισης του χυδαίου  νόμου. Αλλά και για την ανατροπή όλης της βάρβαρης πολιτικής, που οδηγεί τους εργαζόμενους και τους νέους στην φτώχεια και την εξαθλίωση, για την ήττα και την πτώση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που καταδυναστεύουν τη ζωή μας. Η επίθεση στην εκπαίδευση γίνεται σε βάρος των εργαζόμενων και των παιδιών τους.


-Συμμετέχουμε στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 24/8, 12μμ στα προπύλαια ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου

-Καλούμε σε Γενική συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 30/8, ώρα 13.00 στο ΑΜΦ 21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου