Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Aπόφαση Γ.Σ. 10/11/2010

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Κάθε χρόνο ο Νοέμβρης είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μήνας. Όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να θάψουν τον ηρωικό και ριζοσπαστικό της χαρακτήρα, η εξέγερση του ‘73 - πέρα από το ξύπνημα της ιστορικής μνήμης - έχει συμβολική σημασία στο σήμερα, αφού έρχεται να εκφράσει την αναγκαιότητα για αντίσταση και να εμπνεύσει το ξέσπασμα σύγχρονων νεολαιίστικων και εργατικών αγώνων. Για μας, ο Νοέμβρης ποτέ δε σταματούσε στο ’73: υπάρχει στο παρόν και κυρίως στο μέλλον μας, όσο κι αν θέλουν το μέλλον μας να το μαυρίζουν και να το αποψιλώνουν οι εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής

Το Πολυτεχνείο του 1973 αποτέλεσε σημείο καμπής για την μετεμφυλιακή ιστορία της χώρας, ανακόπτοντας την ομαλή μετάβαση από το καθεστώς της χούντας σε ένα καθεστώς ελεγχόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κατά τα πρότυπα της γειτονικής Τουρκίας. Η μαζική αντίσταση της σπουδάζουσας νεολαίας που κορυφώνεται σε παλλαϊκό ξεσηκωμό σηματοδοτεί κάτι παραπάνω από μια εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς. Αμφισβητεί συνολικά τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το μετεμφυλιακό κράτος και η αστική εξουσία, δηλαδή την επιβολή ενός αυταρχικού κοινωνικού ελέγχου που άγγιζε όλες τις όψεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Αμφισβητεί την παρουσία του -έντονα συνδεδεμένου με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα- στρατού ως εγγυητή της κοινωνικής ειρήνης, την απαγόρευση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής έκφρασης, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τις εξορίες και τις δολοφονίες αγωνιστών. Γι' αυτό κιόλας έρχεται σε αντιπαράθεση με τα καθεστωτικά κόμματα που επιδιώκουν ένα συμβιβασμό με τις δυνάμεις-στηρίγματα του καθεστώτος αλλά και με την επίσημη αριστερά που αποστασιοποιημένη από τα κοινωνικά κινήματα κινείται στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσής τους. Η εξέγερση του Νοέμβρη επομένως σηματοδοτεί την εκ νέου δυναμική είσοδο του λαϊκού παράγοντα στο πολιτικό προσκήνιο που μπορεί να αμφισβητεί και να αναδιατάσσει προς όφελός του ακόμη και τους πλέον συντριπτικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Φέτος, 37 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, οι παραλληλισμοί είναι γλαφυροί και ομολογούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Τότε, στη χούντα των συνταγματαρχών, το φοιτητικό κίνημα ήταν η σπίθα που έβαλε φωτιά σε μία κοινωνική εξέγερση που έμελλε να σφραγίσει τη μεταπολιτευτική ιστορία. Σήμερα, η ιδιότυπη χούντα της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΔΝΤ, της τρόικας που ανέλαβε εργολαβία την καταδίκη ενός ολόκληρου λαού στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, αναμένει να πάρει την αντίστοιχη απάντηση. Στο φετινό Νοέμβρη, που στις μέρες της επετείου του αποφάσισαν με τόσο θρασύ και προκλητικό τρόπο τα οικονομικά ‘κεφάλια’ του ΔΝΤ και της Τρόικας να φτάσουν στην Αθήνα για να εποπτεύσουν την πορεία της Ελλάδας, η δικιά μας απάντηση πρέπει – και θα είναι – ηχηρή.

Το ψωμί και η παιδεία…

Ο παραλληλισμός – ότι δηλαδή τα αιτήματα στο σήμερα δε μπορούν να απέχουν και πολύ από το ιστορικό αυτό τρίπτυχο – δεν περιέχει κανένα στοιχείο υπερβολής. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην αντεργατική ατζέντα της αστικής πολιτικής. Το μνημόνιο και η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ απελαύνουν σε όλα τα πεδία. Δεν είναι μόνο οι “ευγενείς χορηγίες” στις τράπεζες (συνολικά οι επιχορηγήσεις έφτασαν στα 78δις) ούτε ο ασφυκτικός κλοιός του χρέους. Είναι η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, η διάλυση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, ο αντιδραστικός Καλλικράτης στη δημόσια διοίκηση, η νέα επιδρομή στη δημόσια εκπαίδευση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, οι εφιαλτικές διαστάσεις απολύσεων – ανεργίας, το “ελληνικό CPE” για τη νεολαία (Σχέδιο Λοβέρδου). Πρόκειται για μία διαρκή επίθεση, αφού το μνημόνιο θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα, ανάλογα με την “πορεία της ελληνικής οικονομίας”.

Το μέτωπο της εκπαίδευσης ανοίγει εκ νέου, με το μνημόνιο να αλλάζει τον ορισμό της από δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία. Η κυβέρνηση σε μία επίδειξη πυγμής, ανακοίνωσε νομοσχέδιο σαρωτικών αλλαγών για τα πανεπιστήμια – την ωμή έκφραση του μνημονίου στην εκπαίδευση-. Πρόκειται για νομοσχέδιο έντασης και παγίωσης της επιχειρηματικής – ανταποδοτικής λειτουργίας, σε μία εποχή όπου “η παιδεία μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και καινοτομίας”. Την επίθεση συμπληρώνουν η αδειοδότηση των ΚΕΣ, η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και το νομοσχέδιο για τη Δια βίου Μάθηση το οποίο και ενοποιεί όλα τα παραπάνω

Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία και μάλιστα πολύ ακριβή που στόχο έχει την απόδοση κέρδους. Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς(μέσω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη) και η διοίκησή τους θα είναι υπεύθυνη για να προσελκύσει τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιώτης που θα βάλει χρήματα θα έχει προφανώς και απαιτήσεις για το τι μαθήματα θα διδαχθούν, ποιες σχολές θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν, τι έρευνα θα γίνει, πόσα χρήματα θα φύγουν για φοιτητική μέριμνα και θα εκβιάζει να γίνει το δικό του. Αποκορύφωμα αυτής της λογικής και η πρόταση για ίδρυση καθηγητικών θέσεων με χορηγία ιδιωτών, όπου για πρώτη φορά η ύπαρξη μιας θέσης ΔΕΠ θα εξαρτάται από τις ορέξεις του ιδιώτη χορηγού. Θα έχουμε για παράδειγμα έδρα φαρμακευτικής της Μπάγιερ και εργαστήριο χημείας με την ονομασία MOTOR OIL. Επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία θα κάνει και την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τον πρύτανη, εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς συμβούλους, μάνατζερ κτλ χωρίς τη μέχρι τώρα αυτονόητη συμμετοχή των φοιτητών!!! Τα δωρεάν συγγράμματα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά(!) και η δωρεάν σίτιση και στέγαση θα πάνε περίπατο ελέω περικοπών στη χρηματοδότηση.

Αλλά δε μένουμε εκεί. Για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σαν μια σωστή επιχείρηση και οι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν σε ασφυκτικά πλαίσια, να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά να τρέχουνε από μάθημα σε μάθημα σε υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, μαθήματα αλυσίδες-προαπαιτούμενα, καθημερινά απουσιολόγια. Έτσι το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαγραφής φοιτητών αν δεν περάσουν καθορισμένα μαθήματα σε καθορισμένη σειρά και χρόνο και αποτύχουν στη συνεχή τους αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Μ’ άλλα λόγια το νομοσχέδιο αυτό βάζει ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση. Το τελειωτικό χτύπημα στα δικαιώματά μας , έρχεται με την σύνταξη ενός ενιαίου «φακέλου» αξιολόγησης όλων των πτυχιούχων, το λεγόμενο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το οποίο θα απαξιώνει και θα κατακερματίζει τα πτυχία μας και θα καταργεί τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα τα εν είδη ατομικών φακέλων που αξιολογούν με μια κλίμακα (ανάλογα των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων) προσωπικά τον καθένα. Έτσι ο καθένας μας θα είναι καταδικασμένος μια ζωή να μαζεύει πιστοποιητικά από σεμινάρια, διαλέξεις, μεταπτυχιακά ώστε να μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμά του στην εργασία.

Ελευθερία;

Η δημοκρατία, από “ισχυρό χαρτί” του καπιταλισμού μετατρέπεται σε “αδύναμο κρίκο” του. Η επίθεση στα δικαιώματα σε εκπαίδευση και εργασία είναι η μία μόνο πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής. Η άλλη είναι ο κρατικός αυταρχισμός και η τρομοκρατία. Η διαρκής προσπάθεια κατάπνιξης κάθε διαφορετικής φωνής, κάθε εναλλακτικής αναζήτησης. Τα ΜΑΤ επιτίθενται βίαια σε κάθε διαδήλωση και κάθε απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική. Στα Α.Τ. καλούνται καθηγητές να καταδώσουν τους μαθητές που συμμετείχαν σε καταλήψεις στα σχολειά τους. Είναι σαφές ότι ο αυταρχισμός υποδηλώνει τον τρόμο των κυρίαρχων. Φοβούνται τις κοινωνικές εκρήξεις που προκαλεί η πολιτική τους. Τρέμουν ότι η νέα γενιά δε θα γίνει πειραματόζωο στον κοινωνικό Καιάδα αλλά δύναμη ανατροπής. Ότι οι νέοι νικηφόροι Δεκέμβρηδες θα ανατρέψουν την αστική πολιτική. Γνωρίζουν ότι το μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν προσφέρει κανένα θετικό όραμα. Μόνη λύση για την εφαρμογή της πολιτικής τους είναι τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, η πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ , τα δακρυγόνα και οι δικαστικές αποφάσεις. Θέλουν να κυριεύσει ο τρόμος είτε απέναντι στα όργανα καταστολής είτε απέναντι στην απόλυση και την ανεργία.

…Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ…

Σε αυτή τη συγκυρία καλούμαστε να δώσουμε την μάχη της γενιάς μας. Καλούμαστε να γράψουμε την δική μας ιστορία. Η νεολαία αποτελούσε πάντοτε το πρόπλασμα της εφαρμογής των πιο αντιδραστικών αναδιατάξεων στην εργασία. Η διαπίστωση αυτή αποκρυσταλλώνεται στο «Σχέδιο Λοβέρδου» που δημιουργεί καμένη γη για μία ολόκληρη γενιά. Ορίζει σα μισθό τα 592 ευρώ, νομιμοποιεί την παιδική εργασία, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, επιτρέπει την τρομακτική αύξηση των απολύσεων, μειώνει το κόστος των υπερωριών. Ή θα υποταχθούμε ή θα προτάξουμε την δύναμη των συλλογικών αγώνων, αποδεικνύοντας ότι μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε αυτά που μας αξίζουν στην παιδεία, την εργασία και τη ζωή.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, -πέρα από σύμβολο εναντίωσης στην εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλισμό- αποτέλεσε σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών κινημάτων που σφράγισαν με την παρουσία τους την μεταδικτατορική ιστορία της χώρας. Ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου, ποτέ δεν αποτέλεσε μια επέτειο κλεισμένη σε γυάλα, αποστειρωμένη από της κοινωνικές διεργασίες και τα ζητήματα που έθετε η πραγματικότητα. Αντίθετα, πάντοτε χρωματιζόταν από τη φάση στην οποία βρισκόταν το λαϊκό κίνημα και ειδικά οι αγώνες της νεολαίας, πολλές φορές μάλιστα απελευθέρωνε τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή, πυροδοτούσε και αναζωπύρωνε κινηματικές διαδικασίες.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας αυτός θα είναι επίπονος, διαρκείας και αναβαθμισμένος. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα γίνει στις 15 του μήνα, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία να καταδικάζουν μαζικά την Τρόικα, ζητώντας την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, τη διαγραφή του χρέους. Με τη νεολαία να πετάει στα μούτρα της κυβέρνησης το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου. Με τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας σε παιδεία, εργασία, στα δημοκρατικά δικαιώματα. Γιατί το μέλλον που μας αξίζει είναι εφικτό όσο κι αν θέλουν να μας εγκλωβίσουν στους μονοδρόμους της αστικής πολιτικής.

Εμείς λοιπόν σε αυτή την επέτειο δε θα κάνουμε μια καλογυαλισμένη γιορτή «πολιτικό μνημόσυνο», αλλά θα πιάσουμε το κόκκινο νήμα από την εξέγερση του ‘73 και θα δώσουμε τις δικές μας μάχες, τις μάχες της γενιάς μας, διεκδικώντας αυτά που μας αξίζουν: ψωμί-παιδεία-ελευθερία: δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Δουλειά με δικαιώματα, Ζωή με αξιοπρέπεια

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

· Καμία περικοπή στα πανεπιστήμια και στην φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση, τα συγγράμματα.

· ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

· ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβερνήσεων.

· Όχι στη σκληρή πολιτική λιτότητας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.

· Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με € 592

· ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.

· Καμία σκέψη για «δόκιμους» εκπαιδευτικούς. Καμία αξιολόγηση σε σχολεία. Να καταργηθεί το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας

· Οχι στην ιδιωτικη εκπαιδευση με οποιαδηποτε μορφη. άμεση κατάργηση του νομου για τα ΚΕΣ και ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ.

· Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων.

· Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.

· Να αποσυρθεί ο πρότυπος εσωτερικό κανονισμός.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΚΠΑ-Κατάργηση των συμβάσεων με τους εργολάβους-δουλεμπόρους για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου.

· Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και 1.400 ευρώ βασικό μισθό.

· ΌΧΙ στα αντιασφαλιστικά μέτρα. ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

· Ελεύθερος συνδικαλισμός σε χώρους δουλειάς, όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Έξω οι δυνάμεις αστυνομίας από το άσυλο. Διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σχολεία.

· Άμεση κατάργηση των τρομονόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

· Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ. Έξω οι σύγχρονες «δυνάμεις κατοχής» από το κέντρο της Αθήνας. Να κατεβούν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.

· Καμία εμπλοκή των φαντάρων σε αποστολές εκτός συνόρων, καμία αγορά όπλων. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων.

· Μείωση της στρατιωτικής θητείας, πλήρης κάλυψη των αναγκών των φαντάρων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 1400 ευρώ κατώτατος μισθός. 7ωρο-5ημερο-35ωρο. Δημόσια, πλήρη και καθολική ασφάλιση για εργαζομένους, ανέργους και νέους.

· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους – χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς. Κάλυψη όλων των δαπανών αποκλειστικά από τον κρατικό προυπολογισμό για όλες τις φοιτητικές και κοινωνικές ανάγκες. Όχι στην υποταγή της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.

· Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο σπουδών με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προυπόθεση για πρόσβαση στην εργασία χωρίς πιστοποιήσεις και εξετάσεις.

· Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές-συγγράμματα(και οτιδήποτε αναλώσιμο) για όλους τους φοιτητές!

· Θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής στο τμήμα μας, δηλαδή 2 επιπλέον εξεταστικές το χρόνο ανάμεσα στις καθιερωμένες εξεταστικές για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται επί πτυχίο. Επέκταση της διάρκειας της εξεταστικής περιόδου.

· Άδεια με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους.

· Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

· Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Άσυλο, στέγη και δικαιώματα σε μετανάστες και πρόσφυγες.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· Συμμετοχή του συλλόγου στην φοιτητική κινητοποίηση την Πέμπτη 11/11, συγκέντρωση 12μμ στα προπύλαια, πραγματοποίηση ενός ενιαίου Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων αμέσως μετά την πορεία.

· Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία την Παρασκευή 12/11 στις 12μμ με τον σύλλογο συμβασιούχων του ΕΚΠΑ, για να παρθούν πίσω οι απολύσεις των καθαριστριών.

· Συμμετοχή στον 3ήμερο εορτασμό στο κάτω Πολυτεχνείο, στις 15, 16 και 17 Νοέμβρη και συμμετοχή στη πορεία στις 17/11 με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία

· Κατάληψη της σχολής από 11/11 έως και 17/11 ώστε να συμμετέχει ο σύλλογος στις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις. Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου