Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Απόφαση Γ.Σ. 6/10/2010


Πέντε μήνες έχουν περάσει από τότε που η κυβέρνηση, εν μέσω μεγάλων απεργιών και κοινωνικών αγώνων, επέβαλε μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ αυτή την ιδιότυπη «χούντα» η οποία αποτυπώνεται στο μνημόνιο που ψήφησε στην βουλή και διαπερνά όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, της εργασίας, της παιδείας, της υγείας κλπ. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι καταστροφικά: μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βαριά φορολογία για τα λαϊκά στρώματα, σκληρή λιτότητα, απολύσεις, ανεργία, διάλυση της δημόσιας υγείας και πολλά άλλα. Απέναντι σε όλα αυτά ο λαός δεν έσκυψε τελείως το κεφάλι, παρόλο που το προηγούμενο διάστημα οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έβαλαν πλάτη στα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ--ΔΝΤ. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με μαζικές απεργίες, κινητοποιήσεις και επέλεξαν να συγκρουστούν με την κυβέρνηση την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στα πλαίσια την αναδιαμόρφωσης του δημόσιου βίου επιχειρούνται και ριζικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση προτάσσει ένα «Νέο Πανεπιστήμιο» σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ στα πρότυπα της Μπολόνια και του πανεπιστημίου της αγοράς.

Το «Νέο Πανεπιστήμιο-Επιχείρηση»

Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία και μάλιστα πολύ ακριβή που στόχο έχει την απόδοση κέρδους. Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς(μέσω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη) και η διοίκησή τους θα είναι υπεύθυνη για να προσελκύσει τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιώτης που θα βάλει χρήματα θα έχει προφανώς και απαιτήσεις για το τι μαθήματα θα διδαχθούν, ποιες σχολές θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν, τι έρευνα θα γίνει, πόσα χρήματα θα φύγουν για φοιτητική μέριμνα και θα εκβιάζει να γίνει το δικό του. Αποκορύφωμα αυτής της λογικής και η πρόταση για ίδρυση καθηγητικών θέσεων με χορηγία ιδιωτών, όπου για πρώτη φορά η ύπαρξη μιας θέσης ΔΕΠ θα εξαρτάται από τις ορέξεις του ιδιώτη χορηγού. Θα έχουμε για παράδειγμα έδρα φαρμακευτικής της Μπάγιερ και εργαστήριο χημείας με την ονομασία MOTOR OIL. Επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία θα κάνει και την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τον πρύτανη, εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς συμβούλους, μάνατζερ κτλ χωρίς τη μέχρι τώρα αυτονόητη συμμετοχή των φοιτητών!!! Τα δωρεάν συγγράμματα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά(!) και η δωρεάν σίτιση και στέγαση θα πάνε περίπατο ελέω περικοπών στη χρηματοδότηση.

Αλλά δε μένουμε εκεί. Για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σαν μια σωστή επιχείρηση και οι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν σε ασφυκτικά πλαίσια, να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά να τρέχουνε από μάθημα σε μάθημα σε υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, μαθήματα αλυσίδες-προαπαιτούμενα, καθημερινά απουσιολόγια. Έτσι το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαγραφής φοιτητών αν δεν περάσουν καθορισμένα μαθήματα σε καθορισμένη σειρά και χρόνο και αποτύχουν στη συνεχή τους αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Μ’ άλλα λόγια το νομοσχέδιο αυτό βάζει ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση. Το τελειωτικό χτύπημα στα δικαιώματά μας , έρχεται με την σύνταξη ενός ενιαίου «φακέλου» αξιολόγησης όλων των πτυχιούχων, το λεγόμενο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το οποίο θα απαξιώνει και θα κατακερματίζει τα πτυχία μας και θα καταργεί τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα τα εν είδη ατομικών φακέλων που αξιολογούν με μια κλίμακα (ανάλογα των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων) προσωπικά τον καθένα. Έτσι ο καθένας μας θα είναι καταδικασμένος μια ζωή να μαζεύει πιστοποιητικά από σεμινάρια, διαλέξεις, μεταπτυχιακά ώστε να μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμά του στην εργασία.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ…

Εμείς από την πλευρά μας δε πρέπει να το αφήσουμε να περάσει. Το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητές και σπουδαστές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να σημάνουν συναγερμό μέσα από τους συνελεύσεις τους και τις διαδικασίες τους πρέπει να ανοίξουν αγωνιστικό διάλογο με την κοινωνία, να έρθουν κοντά στους αγωνιζόμενους κλάδους, στις απεργίες, στα κινήματα των εργαζομένων και από τις πρώτες μέρες που ανοίγουν οι σχολές πρέπει να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική δικτατορία της τρόικα. Επειδή η επίθεση που δεχόμαστε είναι συνολική πρέπει και η απάντηση να είναι τέτοια. Με ανατρεπτικό, μαζικό κίνημα, με ριζοσπαστικές μορφές πάλης και πολιτικό περιεχόμενο που θα βάζει στο στόχαστρο συνολικά την πολιτική της χούντας ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης, με κοινούς αγώνες φοιτητών, νεολαίας και εργαζομένων, θα νικήσουμε! Θα παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε παιδεία και εργασία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

· Καμία περικοπή στα πανεπιστήμια και στην φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση, τα συγγράμματα.

· ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

· ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβερνήσεων, ΕΞΩ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ

· Όχι στη σκληρή πολιτική λιτότητας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.

· Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με € 592

· ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.

· Καμία μείωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις σε σχολεία, κατάργηση του ΑΣΕΠ και κάθε εξεταστικού φραγμού.

· Καμία σκέψη για «δόκιμους» εκπαιδευτικούς. Καμία αξιολόγηση σε σχολεία.

· Οχι στην ιδιωτικη εκπαιδευση με οποιαδηποτε μορφη. άμεση κατάργηση του νομου για τα ΚΕΣ και ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ.

· Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων.

· Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΚΠΑ-Κατάργηση των συμβάσεων με τους εργολάβους-δουλεμπόρους για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου.

· Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και 1.400 ευρώ βασικό μισθό.

· ΌΧΙ στα αντιασφαλιστικά μέτρα. ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

· Ελεύθερος συνδικαλισμός σε χώρους δουλειάς, όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Έξω οι δυνάμεις αστυνομίας από το άσυλο. Διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σχολεία.

· Άμεση κατάργηση των τρομονόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

· Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ. Έξω οι σύγχρονες «δυνάμεις κατοχής» από το κέντρο της Αθήνας. Να κατεβούν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.

· Καμία εμπλοκή των φαντάρων σε αποστολές εκτός συνόρων, καμία αγορά όπλων. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων.

· Μείωση της στρατιωτικής θητείας, πλήρης κάλυψη των αναγκών των φαντάρων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 1400 ευρώ κατώτατος μισθός. 7ωρο-5ημερο-35ωρο. Δημόσια, πλήρη και καθολική ασφάλιση για εργαζομένους, ανέργους και νέους.

· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους – χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς. Κάλυψη όλων των δαπανών αποκλειστικά από τον κρατικό προυπολογισμό για όλες τις φοιτητικές και κοινωνικές ανάγκες. Όχι στην υποταγή της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.

· Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές-συγγράμματα(και οτιδήποτε αναλώσιμο) για όλους τους φοιτητές!

· Θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής στο τμήμα μας, δηλαδή 2 επιπλέον εξεταστικές το χρόνο ανάμεσα στις καθιερωμένες εξεταστικές για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται επί πτυχίο. Επέκταση της διάρκειας της εξεταστικής περιόδου.

· Άδεια με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους.

· Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο σπουδών με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προυπόθεση για πρόσβαση στην εργασία χωρίς πιστοποιήσεις και εξετάσεις.

· Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία, 1800 Ευρώ στο νεοδιόριστο, πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.

· Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

· Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Άσυλο, στέγη και δικαιώματα σε μετανάστες και πρόσφυγες.




ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· Συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία την Πέμπτη 7/10, συγκέντρωση 11πμ στα προπύλαια, με σχολή κλειστή-κατειλημμένη.

· Νέα Γενική Συνέλευση πριν την επόμενη απεργία ή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου