Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014




Για μια απελευθερωτική παιδεία!
Απέναντι σε αυτή την εμπορευματοποιημένη γνώση εμείς προτάσσουμε τη δικιά μας οπτική! Η γνώση και η παιδεία μπορεί να απελευθερώσει των άνθρωπο από τα δεσμά του ανορθολογισμού, της μεταφυσικής, των προκαταλήψεων και των στρεβλών ιδεολογιών, να τον κάνουν να γνωρίσει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι και να μάθει την ιστορία του. Επίσης η επιστήμη μπορεί να συμβάλει στο γενικό καλό, να απελευθερώσει την κοινωνία από τον άχρηστο κόπο, τις αρρώστιες και τις δυσκολίες. Όλα αυτά όμως δεν είναι δεδομένα μέσα στο πανεπιστήμιο που μπήκες. Η γνώση εξειδικεύεται για να αποκτήσει εμπορεύσιμη μορφή, η έρευνα υποτάσσεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν ώστε να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας, οι καθηγητές αξιολογούνται σύμφωνα με το πόσα λεφτά φέρνουν στο πανεπιστήμιο και όχι με την ποιότητα και την κοινωνική χρησιμότητα των επιτευγμάτων τους. Επίσης στο πανεπιστήμιο θα ακούσεις να προσπαθούν να σε πείσουν και για πολλά άλλα. Για το ότι η αγορά και ο καπιταλισμός είναι κάτι φυσιολογικό. Για το ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος. Θα προσπαθούν να σε μάθουν να σκέφτεσαι επιχειρηματικά, να είσαι καλός, δηλαδή πειθαρχημένος, υπάλληλος. Θα δεις πολλές φορές να προσπαθούν να «αποδείξουν» επιστημονικά τις ταξικές πολιτικές τους επιλογές.
Μέσα σε όλα αυτά εμείς σε καλούμε να δείξεις πνεύμα ανυπακοής! Να αμφισβητήσεις, να παλέψεις για μια γενική εποπτεία του επιστημονικού μας αντικειμένου να ψάξεις ατομικά και συλλογικά για μια άλλη παιδεία. Σε καλούμε να παλέψεις μαζί με τους συναδέλφους σου που έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα με εσένα. Σε καλούμε να συμμετέχεις ενεργά στον φοιτητικό σου σύλλογο, να δίνεις το παρόν στις γενικές συνελεύσεις και μέσα από αυτές να συμμετέχεις στην λήψη των αποφάσεων του. Σε καλούμε να βγεις στον δρόμο του αγώνα μαζί με τους συμφοιτητές σου από τις άλλες σχολές, μαζί με τους συνομήλικούς σου που εργάζονται μαύρα και ανασφάλιστα να διεκδικήσεις την ζωή που σου κλέβουν. Να διεκδικήσεις σπουδές με αξιοπρέπεια και δουλειά με δικαιώματα. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το μέλλον που μας αξίζει. Ένα μέλλον στο οποίο η ζωή μας δεν θα είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης, δεν θα φοβόμαστε πως θα μας βρει η επόμενη μέρα, η καθημερινότητα μας δεν θα είναι βραχνάς. Εμείς παλεύουμε για το μέλλον που μας αξίζει. Στο οποίο θα μπορούμε να ζούμε, να δουλεύουμε και να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια. Στη μάχη της γενιάς μας ή θα χάσει ο καθένας μόνος του, ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί!

Τα δικαιώματά μας
Τα πανεπιστήμιο είναι ένας ριζικά διαφορετικός χώρος από το σχολείο. Αντίθετα με ότι είχαμε συνηθίσει εκεί, οι φοιτητές είναι «ελεύθεροι πολίτες με ακαδημαϊκά δικαιώματα». Σαν ακαδημαϊκός πολίτης πια, καλό είναι να θυμάσαι:
1. Τα μαθήματα είναι ακαδημαϊκές διαλέξεις που μπορεί ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ να παρακολουθήσει.
2. Οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές, γι’ αυτό και παρουσίες – απουσίες απαγορεύεται να λαμβάνονται.
3. Ο καθηγητής – αυθεντία και οι αγορεύσεις του ανήκουν πια στο παρελθόν. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τον αμφισβητήσουμε, δε δεχόμαστε άκριτα ότι μας πλασάρουν.
4. ΚΑΝΕΙΣ δε μπορεί να σου επιβάλλει να αλλάξεις θέση ή να σε αποβάλλει από την αίθουσα.
5. Κανείς δε μπορεί να σε αναγκάσει να δώσεις το όνομά σου, αν δε θες.
6. Στα μαθήματα όπου λαμβάνονται παρουσίες, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει το δικαίωμα να σε διώξει και να πάρεις απουσία.
7. ΚΑΝΕΙΣ και με κανένα τρόπο δεν έχει δικαίωμα να σε προσβάλλει, ανεξαρτήτως της θέσης του στην “ιεραρχία”. Στο πανεπιστήμιο όλοι οι ακαδημαϊκοί είναι ίσοι.
8. Όταν ο φοιτητικός σύλλογος έχει συνέλευση, τα μαθήματα σταματούν και κανείς δεν παίρνει απουσίες σε καμία περίπτωση.

Τα συλλογικά μας όργανα
Κανείς δεν είναι μόνος του: στο πανεπιστήμιο μαθαίνουμε να αποφασίζουμε και να διεκδικούμε συλλογικά. Κάθε φοιτητής της σχολής είναι αυτόματα και μέλος του φοιτητικού συλλόγου χωρίς αντίτιμα κι αιτήσεις. Έχει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και σε κάθε δρώμενο του Φ.Σ. Ο φοιτητικός σύλλογος είναι το νόμιμο σωματείο σου, μέσα από το οποίο παίρνεις συλλογικά αποφάσεις για την υπεράσπιση και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων σου.
Γενική Συνέλευση (…γνωστή ως Γ.Σ.)
Είναι το ανώτερο αποφασιστικό όργανο του Συλλόγου. Στην Γ.Σ. συμμετέχουν το σύνολο των φοιτητών της Σχολής και είναι το μόνο πεδίο όπου μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικές απόψεις, να διαμορφωθούν συνειδήσεις και να διαπαιδαγωγηθούν ολόκληρες γενιές στο να αμφισβητούν και να διεκδικούν όσα τους ανήκουν. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μιλήσει, να συζητήσει, να αποτιμήσει και να αποφασίσει. Η Συνέλευση είναι το ζωντανό και αμεσοδημοκρατικό κύτταρο του Φοιτητικού Κινήματος, καθώς είναι μία διαδικασία οργανωμένη από τα κάτω που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν οι ίδιοι πολιτική για τον εαυτό τους. Δε θέλουμε οι Γ.Σ. να είναι όργανα των παρατάξεων, ούτε Γ.Σ. που θα συγκαλούνται σε περιόδους έξαρσης του κινήματος. Θέλουμε οι συνελεύσεις να γίνονται όσο το δυνατόν συχνότερα, ώστε να αποφασίζουμε συλλογικά για τα προβλήματά μας. Η Γ.Σ. συγκαλείται όταν αυτό ζητηθεί από ικανό αριθμό φοιτητών, είτε όταν έχει παρθεί σχετική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο, ή όταν η ημερομηνία έχει καθοριστεί στην προηγούμενη Γ.Σ..
Διοικητικό Συμβούλιο (…γνωστό ως Δ.Σ.)
Είναι γραφειοκρατικό όργανο του Συλλόγου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι παρατάξεων ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις φοιτητικές εκλογές με την απλή αναλογική. Εμείς είμαστε ενάντια στη λογική αντιπροσώπευσης από τους «πεφωτισμένους» που αναλαμβάνουν να μιλούν εκ μέρους του Συλλόγου και μπορούν εύκολα να γίνουν οι «εκλεκτοί» συνομιλητές του υπουργείου, της κυβέρνησης και των καθηγητών, υπερασπιζόμενοι τα δικά τους συμφέροντα. Παρόλα αυτά συμμετέχουμε σε αυτό για να διασφαλίσουμε ότι δε θα παίρνονται αποφάσεις αντιθετικές προς τη θέληση και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας όπως αυτά εκφράζονται από τις Γενικές Συνελεύσεις. Υποστηρίζουμε το «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!» γιατί μόνο μέσα από αυτές διαμορφώνονται συνειδήσεις και όχι μία φορά το χρόνο από τις φοιτητικές εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ..

Όμως ξεχάσαμε να συστηθούμε…
Είμαστε η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία, σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης, ή απλώς ΑΕΠ-ΕΑΑΚ

Η ΕΑΑΚ είναι γέννημα και παράλληλα τροφοδότης των μαζικών και δυναμικών φοιτητικών αγώνων της δεκαετίας του 90. Των αγώνων ενάντια στους νόμους Κοντογιαννόπουλου το 90-91, Σουφλιά το 93, Γ.Παπανδρέου το 95, Αρσένη το 97-99, Ευθυμίου το 2001 και Γιαννάκου το 2007, ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 και στη φετινή κατεδάφιση του Πανεπιστημίου. Πρεσβεύει την ανάγκη όχι για άλλη μία αριστερά, αλλά για μια Άλλη Αριστερά, ανεξάρτητη, αμεσοδημοκρατική, αντικαπιταλιστική...
Τι είμαστε...
ΣΧΗΜΑ: Δεν είμαστε παράταξη. Δεν παίρνουμε γραμμή ούτε χρηματοδοτούμαστε από κάποια κομματικά γραφεία. Παράγουμε εμείς οι ίδιοι την πολιτική και τον τρόπο δράσης μας, μέσα από την αμεσοδημοκρατική συνεδρίαση του σχήματος που είναι ανοιχτό σε όλη τη σχολή.
ΑΡΙΣΤΕΡΟ: Γιατί είμαστε με τα συμφέροντα των πολλών που εργάζονται, όχι των λίγων που πλουτίζουν στις πλάτες μας. Γιατί βλέπουμε γύρω μας έναν κόσμο που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας, που καταστρέφει τα όνειρά μας. Γιατί βιώνουμε την καταπίεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γιατί παλεύουμε για την απελευθέρωση και βλέπουμε την ανατροπή ως την μόνη ρεαλιστική λύση. Γιατί αρνούμαστε τον ατομικό δρόμο και παλεύουμε να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις ακόμα και στα ατομικά προβλήματα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ: Από το κράτος και τα κόμματά του. Από την τη κυρίαρχη πολιτική, τις επιχειρήσεις και τους καθηγητές. Δεν οδηγούμαστε από κανένα - λογοδοτούμε μόνο στον κόσμο της σχολής.
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ: Γιατί ο καπιταλισμός είναι το σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών για να πλουτίζουν οι λίγοι. Θέλουμε να είμαστε μια αριστερή κίνηση που θα παλεύει για την ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, στο πανεπιστήμιο αλλά και στην κοινωνία, παλεύοντας για τη βελτίωση των όρων με τους οποίους σπουδάζουμε και θα δουλέψουμε αύριο. Θέλουμε μια αριστερά αντικυβερνητική, ενάντια στην ΕΕ, που θα αμφισβητεί τον ίδιο τον καπιταλισμό, παλεύοντας για το κοινωνικά αναγκαίο και όχι για το καπιταλιστικά εφικτό, για όσα δηλαδή έχουμε ανάγκη. Μια αριστερά που απορρίπτει το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης της κοινωνικής πλειοψηφίας από την κυρίαρχη πολιτική μπλε ή πράσινης απόχρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου