Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/2/2013


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/2/2013
Δύο εικόνες από την επικαιρότητα μπορούν να περιγράψουν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην πρώτη εικόνα, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χιλιάδες πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης συνωστίζονταν για μια σακούλα πορτοκάλια. Την ίδια ώρα μέσα στη βουλή οι τρεις αρχηγοί της κυβέρνησης συζητούσαν για την… «ανάπτυξη»! Μέσα συζητούσαν «μέτρα για την ανεργία». Έξω επιστράτευσαν για δεύτερη φορά εργαζομένους, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια κοινοβουλευτική χούντα. Στη δεύτερη εικόνα, έξω από το Υπουργείο Εργοδοσίας , άγριο ξύλο και συλλήψεις των απεργών του ΠΑΜΕ από τα ΜΑΤ. Ταυτόχρονα παρακολουθούσαμε τη διαπόμπευση των τεσσάρων συλληφθέντων της Κοζάνης και τους βασανισμούς τους οποίους υπέστησαν. Και οι δύο εικόνες αποτελούν όψεις της κρατικής βίας, της βίας που γεννάει  το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης τους επιτίθεται πιο λυσσαλέα στο λαό. Λαό, που όπως στην πρώτη εικόνα, τον θέλει σκυφτό και γονυπετή να εκλιπαρεί για τα στοιχειώδη, να στρέφεται ενάντια στον πιο αδύναμο  και να είναι ευγνώμων στους κάθε λογής «φιλάνθρωπους» βιομήχανους, τραπεζίτες κτλ. Αν ωστόσο του περάσει από το μυαλό να αγωνιστεί για να κερδίσει τα αυτονόητα, του έχει ετοιμάσει το μήνυμα με τη δεύτερη εικόνα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: όποιος αντιστέκεται θα θεωρείται «τρομοκράτης» και θα αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Δηλαδή Ο οργανωμένος λαός που διεκδικεί, μάχεται και κατακτά υλικές νίκες στο σήμερα.

Η κατάσταση στην νεολαία δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου. Διατηρώντας την πανευρωπαϊκή «πρωτιά» στην ανεργία στους νέους (54%), έχοντας οι περισσότεροι από εμάς αποχαιρετήσει συγγενείς, γνωστούς και φίλους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για ένα (λίγο) καλύτερο μέλλον, ακούσαμε χθες το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργο να δηλώνει με περίσσιο θράσος ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός! Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός για τους υπαλλήλους άνω των 25 ορίζεται στα 586 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους κάτω των 25, λόγω και του συμφώνου πρώτης απασχόλησης, στα 510 ευρώ! Τη «λύση» για το «πρόβλημα του παράλογα, υψηλού κατώτατου μισθού» την έχουν βρει από καιρό η συγκυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και ακούει στο όνομα «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων».  το σχέδιο δράσης που παρουσιάστηκε όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, αλλά συγκροτεί ένα βαθύτατα ταξικό και εκμεταλλευτικό πλέγμα μαθητείας, ολιγόμηνης,  κακοπληρωμένης δουλειάς και ανεργίας. Επί της ουσίας, αποτελεί το πρώτο δώρο της νέας χρονιάς από την άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση προς το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες καθώς τους δίνει την δυνατότητα, αξιοποιώντας και το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων ετών, να απολύουν εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα και να προσλαμβάνουν νέους με μισθούς πείνας . Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο δράσης απευθύνεται σε άνεργους κάτω των 29 ετών και προβλέπει την θεσμοθέτηση της πεντάμηνης πρακτικής άσκησης/εργασιακής εμπειρίας με μισθούς από 400 έως 460 ευρώ, ενώ για όποιον “φιλεύσπλαχνο” εργοδότη μετατρέψει την πεντάμηνη μαθητεία σε πρόσληψη, χαρίζονται οι εργοδοτικές εισφορές του πρώτου έτους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η γενίκευση της πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και σπουδαστές όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μισθούς έως 340 ευρώ. Γίνεται φανερό πως το μέλλον που ετοιμάζουν για την νέα γενιά είναι αυτό της ανελέητης εκμετάλλευσης, της δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί για όσους “ξεφύγουν” από τον εφιάλτη της ανεργίας, της ζωής χωρίς δικαιώματα. Σαν να μην έφταναν αυτά έχουν επιβάλλει μέσω νέας διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών σε όλους τους νέους 18 ετών και άνω (δηλαδή προτού καλά-καλά τελειώσουν το Λύκειο)  έστω και αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα το 2012, έστω και αν συντηρούνταν από τους γονείς τους σαν προστατευόμενα τέκνα, υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το προηγούμενο έτος! Άλλη μια απόδειξη πως προσφέρουν εμάς και τους γονείς μας ,για ακόμα μια φορά, θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των πολυεθνικών και των τραπεζών, τη στιγμή μάλιστα που δέχονται πως οι φορολογικές δηλώσεις του Αλαφούζου, του Κόκκαλη και του Βγενόπουλου , τα πραγματικά εισοδήματα των οποίων ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, κινούνται κοντά στο επίπεδο του αφορολόγητου που οι ίδιοι έχουν ορίσει (15000-30000 ευρώ ετησίως!)!!
Στα τέλη του Γενάρη ο υπουργός παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος έκανε μια πρόωρη παρουσίαση του μεγαλεπήβολου σχεδίου «Αθηνά». Με το καλημέρα μέσω του σχεδίου αυτού καταργούνται 94 σχολές από τα μηχανογραφικά δελτία, μειώνοντας αρκετά τον αριθμό των εισακτέων, με αποτέλεσμα να πάνε στο βρόντο οι θυσίες των τελειόφοιτων μαθητών και των γονιών τους. Εντός πανεπιστημιακής κοινότητας ο πρώτος που «πληρώνει» τη νύφη είναι τα ΤΕΙ, ειδικότερα τα τμήματα της επαρχίας. Το σχέδιο «Αθηνά» όντως επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη των πανεπιστημίων. Αντίθετα όμως με τις ύποπτα έντονες και συχνές εξαγγελίες για απλώς «χωροταξικές αλλαγές», η ουσία του σχεδίου έγκειται στη επιβολή ολοένα και περισσότερων ταξικών διαστάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: χαρακτηριστικό και φρικαλέο παράδειγμα, το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές θα πρέπει λόγω των συγχωνεύσεων να μετακομίσουν, την ώρα που δυσκολεύονται να σπουδάσουν ακόμη και στον τόπο διαμονής τους!  Την ώρα που το Υπουργείο συγχωνεύει τμήματα, μειώνει τους προϋπολογισμούς σε αυτά που παραμένουν (καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία όσων δεν βρουν εξωτερική χρηματοδότηση). Το σχέδιο «Αθηνά» μιλάει για ενοποίηση γνωστικών αντικειμένων και «ισχυρά πτυχία», όταν λίγο καιρό πριν, η ίδια κυβέρνηση έχει διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις και κάθε επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα και έχει δεδηλωμένο στόχο να διασπάσει τα πτυχία. Όταν η πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν στα ΤΕΙ πετιέται στο δρόμο ή στην τεχνική εκπαίδευση-κατάρτιση, όταν τα περιφερειακά ΑΕΙ που ερημώνουν γιατί οι συμφοιτητές μας που δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά απ τον τόπο τους (γιατί δεν έχουν τα λεφτά για τα νοίκια και τη σίτιση που εσείς τους κόψατε) βάζουν λουκέτο, είμαστε σίγουροι για τις προθέσεις σας κύριοι του Υπουργείου Παιδείας!
Ένα πανεπιστήμιο έρμαιο στις ανάγκες της αγοράς. Με προγράμματα σπουδών πιστά εναρμονισμένα με ό, τι χρειάζεται για την ανάπτυξη των τραπεζών, του ΣΕΒ και της ΕΕ, απ’ όπου τα πτυχία δεν θα είναι παρά κουρελόχαρτα στα συρτάρια του ΟΑΕΔ. Οι «θύλακες αριστείας» που ονειρεύονται καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Η κλιμακούμενη χρηματοδότηση, εξαρτάται μόνο από την υποταγή των ιδρυμάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων και την πειθάρχηση των φοιτητών στο μέλλον εξαθλίωσης που τους ετοιμάζεται.

Για να δώσουμε λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, δεν αρκεί απλά να τα απαριθμούμε και να καταγγέλουμε από τα έξω. Πρέπει ο καθένας από μας να πάρει στην κατάσταση στα χέρια του και να παλέψει μέσα από το φοιτητικό σύλλογο για την ανατροπή αυτού του μαύρου μέλλοντος που μας υπόσχονται τόσο κυνικά!  Κόντρα στις λογικές ανάθεσης και σε όσους μας θέλουν να υπερασπιστούμε τη συνδιοίκησή τους και  μόνο, προτάσσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις, ζωτικά κύτταρα του αγώνα μας, κάνοντας παράλληλα βήματα  να τις βελτιώσουμε ποιοτικά σε σχέση με το παρελθόν, καθιστώντας τες έτσι πραγματικά μέσα πίεσης κι επιβολής των συλλογικών αποφάσεων του συλλόγου  μας. Με πρώτο κόμβο την απεργία στις 20 Φλεβάρη επιχειρούμε την επανεξόρμηση του φοιτητικού κινήματος στο δρόμο στο πλευρό των εργαζομένων και της υπόλοιπης νεολαίας. Ειδικά μετά από την πρωτοφανή συζήτηση που έχει ανοίξει ο Υπουργός Εργασίας για κατάργηση de facto των απεργιών είναι ανάγκη να παλέψουμε για να κατακτήσουμε στο σήμερα για μόρφωση-δουλεία-δημοκρατικά δικαιώματα!
Τα χέρια μας, που συγκυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ τα θέλουν απλωμένα να επαιτούν για λίγη «φιλευσπλαχνία», να γίνουν γροθιές για να απαιτήσουν τη ζωή που μας κλέβουν από κοινού οι ντόπιοι και ξένοι υπηρέτες του κεφαλαίου!
·       ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΚΥΦΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΥΣ!
·       ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
·       ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
             ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/2 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΑΜΦ.21

                            ΑΕΠ - ΕΑΑΚ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου